May
13
2014
ПОСЕТА ПРОФЕСОРА МАРКА ТАРНЕРА И СИМПОЗИЈУМ COGSCINIŠ 2014 ПДФ Штампа Ел. пошта

На Филозофском факултету Универзитета  у Нишу, 3. и 4. маја 2014. године, одржан је Други симпозијум когнитивних наука – радионица о мултимодалној комуникацији. Поред домаћих излагача, на симпозијуму су учествовали и гости из САД, Хрватске, Грчке и Бугарске. Овај догађај организовао је Центар за когнитивне науке Унверзитета у Нишу, у сарадњи са Универзитетом у Нишу, Универзитетом Кејс Вестерн, Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Београду, Филозофским факултетом Универзитета у Нишу и Центром за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу.
Др Марк Тарнер, професор когнитивних наука на Универзитету Кејс Вестерн и један од водећих когнитивних научника данашњице, отворио је симпозијум пленарним предавањем Ум и медији: когнитивни процеси убеђивања током виртуелене интеракције током кога је публици представио истаживачки пројекат на коме тренутно ради. Пленарно предавање инспирисало је публику да постави бројна питања што је послужило као увод у дискусију. Остатак првог дана семинара протекао је уз видео-конференцијску везу посредством Полyцом-а са Универзитетом Аристотел из Солуна, праћену презентацијама излагача са Униврзитета у Загребу и Универзитета у Нишу. Последњу презентацију под насловом Музика, језик и когниција: један истраживачки програм одржао је проф. др Михаило Антовић, управник Центра за когнитивне науке Универзитета у Нишу.

prof  m  turnerprof  m  turner publikaДруги дан симпозијума отпочео је пленарним предавањем проф. др Ђорђа Видановића са Филозофског факултета Унверзитета у Нишу са насловом Прилагодљивост теорије концептуалног сажимања. Током свог излагања проф. др Видановић бавио се проблемом конструкције значења на људском нивоу, посебно у случајевима попут односа простора и времена у физици. После пленарног предавања уследиле су презентације учесника са Универзитета у Атини, Универзитета у Загребу, Универзитета у Софији, Универзитета у Нишу и Универзитета у Новом Саду. С обзиром на чињеницу да је окупио истраживаче из различитих области, од којих неке укључују когнитивне науке, лингвистику и психологију, овај симпозијум успео је да створи мултидисцпилинарну средину за проучавање различитих аспеката комуникације и конструкције значења у различитим контекстима.
Посета професора Тарнера, коју је финансирала Амбасада САД у Србији, наставила се и 5. и 6. маја, низом даљих активности. Најпре је 5. маја професор Тарнер одржао предавање под називом Говор, гестикулација, положај тела: проучавање мултимодалне комуникације у великом електронском корпусу, при чему је представио могућности пројекта The Little Red Hen Lab. Дана 6. маја професор је одржао и радионицу на тему трендова у когнитивној лингвистици и развоја у теорији концептуалног сажимања са запосленима и студентима Филозофског факултета у Нишу. Посета се завршила радионицом за ученике и студенте у нишком Америчком кутку, у оквиру које су представљене могућности за студирање у САД.