May
19
2015
ХОР УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА У ВРАЊУ ОСВОЈИО ДВЕ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


Мешовити хор Учитељског факултета у Врању, под диригентским вођством мр Јелене Вучковски, освојио је ЗЛАТНУ МЕДАЉУ и НАГРАДУ ПУБЛИКЕ на XIV међународном хорском фестивалу „Мајске музичке свечаности“, одржаном од 8. до 12. маја 2015.  године у Бијељини.
hor daskalНа фестивалу је учествовало више од 40 ансамбала из Србије, Републике Српске и ФБиХ. Такмичили су се у категоријама дечјих, женских, камерних мешовитих, великих мешовитих хорова и фолклора. Фестивал је организовало Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“, чији је уметнички директор признати диригент проф.  др Десенка Тракиловић.


Хор Учитељског факултета „Даскал“ наступао је другог дана такмичења у категорији мешовитих хорова у импресивном акустичном амбијенту цркве „Свети Георгије“. Представио се са четири композиције различитих аутора из разних епоха: B. Stark „Plaudite manibus“, А. Part „Bogorodice Djevo“, P. Lyondev „Ergen Deda“ и Д. Величковић „Голема ч’чкалица“. Оригинална интерпретација и изражајно певање хора „Даскал“  награђена је од стране жирија високом оценом и златном медаљом. Поред тога, Хору Учитељског факултета у Врању „Даскал“ припала је и престижна награда публике овогодишњих „Мајских музичких свечаности“.
Хор „Даскал“ традиционално учествује на овом фестивалу и у својим досадашњим наступима (2011. и 2012. године) освојио је две златне медаље.
Мешовити Хор Учитељског факултета у Врању „Даскал“ чине студенти Факултета, а прерастао је из женског хора „Врањске девојке“.  Ансамбл тренутно броји седамдесетак девојака и младића који имају богато искуство са многих концерата организованих поводом разних пригода на факултету, у граду Врању, региону и шире.
Овим успесима претходи велики рад и ангажовање диригента проф. мр Јелене Вучковски, корепетитора доц.  мр Весне Здравковић и асистента мс Александра Стојадиновића.
Често су наступи Хора у облику реситала обогаћени поетским сегментима, сходно природи наступа и пригодама, а које за те прилике припрема проф.  др Сунчица Денић.

 

Према речима хоровође Вучковски, Хор Учитељског факултета „Даскал“,  спреман  је да своју духовну мисију настави са већим жаром.

hor daskal1