Nov
28
2014
УНИВЕРЗИТЕТСКА ДЕЛА НА 51. НИШКОМ САЈМУ КЊИГА И ГРАФИКЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

Универзитет у Нишу је и ове године међу излагачима на Нишком сајму књига и графике где на самосталном штанду представља своју издавачку продукцију. Издаваштво Универзитета у Нишу чија је традиција дуга близу четири и по деценије представља академској и широј јавности своја издања, као и публикације Центра за научноистраживачки рад Српске академије наука и уметности и Универзитета у Нишу. Међу изложеним публикацијама су универзитетска дела која обухватају научне часописе, зборнике, монографије, енциклопедије, збирке поезије, периодичне и остале пригодне публикације намењене универзитетским професорима, студентима и широј научној јавности.
niski sajam2

 

Најзначајнији део издвачке делатности Универзитета у Нишу чини научна часописна продукција а Универзитет у Нишу је већ деценијама препознатљив по публиковању научних часописа FACTA UNIVERSITATIS (са 13 одвојених серија, према различитим научним дисциплинама) и часописа за друштвене науке ТЕМЕ који су се афирмисали код нас и у свету. Њима се од прошле године придружио нови научни часопис - JOURNAL OF TEACHING ENGLISH FOR SPECIFIC AND ACADEMIC PURPOSES. Овај часопис који се бави изузетно актуелном тематиком – наставом стручног и академског енглеског језика – успешно је стартовао и до сада је публиковао четири броја.

 

 

 

niski sajam

Овогодишњи Нишки сајам књига и графике био је прилика да издаваштво Универзитета у Нишу промовише новине које су у области научне часописне продукције стартовале у 2014. години, а реч је о новом дизајну корица свих серија часописа FACTA UNIVERSATIS. Досадашњи изглед корица, према општој оцени превазиђен и без посебних обележја појединачних серија, замењен је новим, савременијим дизајном тако што свака од серија на насловној страни има своју карактеристичну боју, као и фотографију или илустрацију. Редизајн корица је, иначе, имао циљ да сачува континуитет са досадашњим изгледом часописа додајући му савременија решења и препознатљива обележја појединачних серија.  Научни часипис се са новим визуелним идентитеом појављује од првих бројева свих серија публикованих у 2014. години. На сајамском штанду је изложен поред старих, препознатљивих бројева чији изглед није примењен од оснивања часописа.      
Из нове издавачке продукције Универзитета у Нишу и Центра САНУ Универзитета у Нишу сајамским посетиоцима су представљена и издања: „Солун и свет Словена“, „PROCEEDINGS  International CareerS Conference“, „Универзитет и Нишу – University of Niš  2014“, „Ниш и Византија XII “, „Миљеници професора Панчића“, „Преглед предавања 2013-2014“, „Становништво Југоисточне  Србије: култура, наталитетска политика и демографска репродукција у југоисточној Србији“, „Атанасије Петровић, учитељ Таса - Пресад мудрости“, „Језик ПРЕСАДА МУДРОСТИ Атанасија Петровића (1858)“, „Србија у књижевности о Првом светском рату“.