Oct
29
2014
ИЗДАВАШТВО УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ НА 59. БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА ПДФ Штампа Ел. пошта

Универзитет у Нишу представио је и ове године своју издавачку продукцију на Међународном београдском сајму књига који се одржава од 26. октобра до 2. новембра. Издаваштво Универзитета у Нишу, реализовано између два Сајма, традиционално се представља на заједничком штанду научноистраживачких организација Србије који организује  Центар за промоцију науке у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. На  заједничком штанду  Центра изложене су научне публикације, најновија  издања научноистраживачких институција из целе Србије – универзитета, факултета, института, иновационих и других центара и институција који публикују своја издања и негују научно издаваштво.   
sajam 2014
Универзитет у Нишу је и ове године изложио целокупну годишњу продукцију коју чини, пре свега, научна часописна продукција: научни часопис „FACTA UNIVERSITATIS“ (  13 самосталних серија према посебним научним дисциплинама, са периодиком излажења 1 до 4 броја годишње), часопис за друштвене науке „ТЕМЕ“ који излази четири пута годишње, а први пут је представљен и најновији научни часопис основан крајем 2013. године - „Journal of Teaching English for Specific and Academic Purposes“. Часопис је до сада публиковао четири броја и изазавао велико интересовање стручних и научних кругова, како у земљи, тако и иностранству.
Поред научне часописне продукције Универзитет у Нишу је представио и зборник радова „НИШ И ВИЗАНТИЈА XII“ са истоименог научног симпозијума чији је суорганизатор Универзитет у Нишу. На штанду су изложене и двојезична публикација „УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ - UNIVERSITY OF NIŠ“ 2014.  , периодична публикација „ПРЕГЛЕД ПРЕДАВАЊА 2013/2014“ и публикација  „ВОДИЧ ЗА БРУЦОШЕ“ коју је припремио Студентски парламент Универзитета у Нишу.
sajam 2014 1

Публикацијама Издавачке јединице Универзитета у Нишу традиционално се на овом штанду придружују и издања Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу. Међу овододишњим издањима су:зборник радова „СТАНОВНИСТВО ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ:  КУЛТУРА, НАТАЛИТЕТСКА ПОЛИТИКА И ДЕМОГРАФСКА РЕПРОДУКЦИЈА У ЈУГОИСТОЧНОЈ СРБИЈИ“, монографије „ АТАНАСИЈЕ ПЕТРОВИЋ-УЧИТЕЉ ТАСА  ПРЕСАД МУДРОСТИ“  и ЈЕЗИК ПРЕСАДА МУДРОСТИ АТАНАСИЈА ПЕТРОВИЋА (1858), као и зборник реферата „СРБИЈА У КЊИЖЕВНОСТИ О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“. Овим издањима је придружена и публикација „МИЉЕНИЦИ ПРОФЕСОРА ПАНЧИЋА“ у издању Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ и Универзитета у Нишу.
 

 

На штанду Центра за промоцију науке изложена је и годишња научна продукција појединих факултета Универзитета у Нишу груписана према научним областима. Добру традицију самосталног представљања на одвојеном штанду наставио је и ове године Учитељски факултет из Врања.
 

























Сва издања представљена на овом штанду Центра за промоцију науке излагачи традиционално поклањају једној од библиотека универзитета у Србији.Сајамски простор Центра за промоцију науке је место одржавања бројних пратећих садржаја Сајма и оплемењен је бројним интерактивним садржајима. Овде се током свих  сајамских дана одвија обиље догађаја и тема посвећених одређеним научним областима, а за посетиоце су предвиђени сусрети са еминентним домаћим стручњацима и научним истраживачима, организоване радионице и извођење научних експеримената и демонстрација. У четвртак, 30. октобра, на штанду Центра се одвија целодневни програм у организацији Факултета уметности Универзитета у Нишу који први пут промовише свој издавачки рад. Програм обухвата презентацију зборника,, промоцију приручника, монографија и других штампаних и електронских издања.