Oct
13
2014
НАJУСПЕШНИЈИ НИШКИ НAУЧНИЦИ ПРЕМА ЧАСОПИСУ СЦИЕНОМЕТРИКС ПДФ Штампа Ел. пошта

У августовском броју Шпрингеровог часописа “Scientometrics” (2014) појавио се рад о стању науке у Србији који даје упоредну библиометријску анализу научних резултата у Србији и земљама у окружењу. Такође су дате ранг листе универзитета у Србији, листе највише цитираних научника и најуспешнијих научника у Србији, рађене на основу података из Томсон Ројтерсове SCI-EXPANDED базе часописа и тзв. Y-индекса за период 2006-2012 године.


На листи 13 најуспешнијих научника (узимајући у обзир све научне дисциплине) у Србији рангирани су и професори Универзитета  у Нишу  порф. др Нико Радуловић (Департман за хемију Природно-математичког факултета) и др Миодраг Петковић, професор математике на Електронском факултету Нишу. На листи 10 најцитиранијих научника у овом периоду налазе  се и радови професора Технолошког факултета у Лесковцу др Владе Вељковића са сарадницима ( др Светланом  Лакићевић,  др Оливером Стаменковић, др Зораном  Тодоровићем  и др  Миодрагом Лазићем),   као и  професора Дејана Илића и Владимира Ракочевића са Природно-математичког факултета у Нишу.


Ове ранг листе најуспешнијих доприносе угледу Универзитета у Нишу и подижу његов рејтинг.


Више података може се наћи на Кобсоновом линку који се односи на рад Independent publications from Serbia in the Science Citation Index Expanded: a bibliometric analysis


Интегрални текст о овој теми из часописа “Scientometrics”  можете погледати овде.