Sep
11
2014
ЖЕНЕ, РАТ, УМЕТНОСТ ПДФ Штампа Ел. пошта

Научни симпозијум на тему „Жене, рат, уметност“, који су организовали Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу и Удружење грађана „Литера“,  одржан је 5. септембра 2014. године на Универзитету у Нишу.
 simpozijum zene ratsimpozijum zene rat prof zunic
   

На симпозијуму су учествовали докторанди и млади истраживачи са Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Крагујевцу, Универзитета у Нишу, Универзитета у Великом Трнову и Универзитета у Бергаму. Пријављено је петнаест реферата који ће бити објављени у зборнику радова са овог научног симпозијума.
   Учесници симпозијума разматрали су поетске и прозне одјеке „женскога“ искуства рата, али су се бавили и књижевним и политичко-књижевним ангажманом списатељица. Тематизовани су средњовековни ратови, Први и Други светски рат, балкански ратови деведесетих година прошлог века. Такође су отворена питања која се односе на улогу жена у рату, да ли је рат подручје додатног понижавања жена и какав је положај жена после рата.
    „Тема је тек начета, ратне годишњице су и даље пред нама, а нажалост и ратови око нас“, закључио је проф. др Драган Жунић, заменик управника Центра, на крају симпозијума.