Jul
02
2014
НАСТАВЉЕНИ РАЗГОВОРИ О ПРИЈЕМУ ЛИБИЈСКИХ СТУДЕНАТА ПДФ Штампа Ел. пошта

Поводом наставка разговора о олакшавању услова и процедура за пријем либијских студената на универзитете у Србији, који су  на Универзитету у Нишу започети крајем маја ове године, Универзитет су  су 2. јула 2014. године  посетили Његова екселенција господин Хабиб Машовић, новоименовани амбасадор Републике Србије у Либији  и аташе за академско  образовање у Амбасади Државе Либије у Србији др Абдала Абдљалел са сарадницима. Високе госте су, у Ректрату Универзитета, примили проректори  проф. др Весна Лопићич и проф. др Ненад Павловић.

Libijska delegacija jun 2014Libijska delegacija jun 2014 2













Током овог сусрета,  поново су предочени највећи  проблеми са којма се сусрећу потенцијални либијски младићи  који желе да студирају у Србији. Присуство  новоизбраног српског  амбасадора у Либији  господина Машовића овом састанку требало би да помогне у превазилажењу наведених административних, процедуралних и протоколарних сметњи и убрза добијање виза и боравишних дозвола. Највиши српски дипломата у Либији је нагласио да због могућности наставка континуитета, некада изузетно добре и плодне сарадње, либијске дипломате Универзитету у Нишу пођаљу званично саопштење о броју студента који би желели да дођу, као и информације о нивоима и областима студија  за које су заинтересовани.
Проректор за међународну сарадњу Универзитета у Нишу проф. др Весна Лопичић је  уважене госте обавестила да је надлежним министарствима већ упућен захтев  да се олакша процедура за пријем иностраних студената. Она је такође предложила да се Универзитету у Нишу достави списак најчешћих препрека  које  либијским држављанима  отежавају долазак, боравак и студирање у Србији, како би Универзитет могао да ради на њиховом отклањању. Проректор за научни рад и издавачку делатност проф. др Ненад Павловић је био посебно заинтересован за научне области и факултете које би либијски студенти желели да похађају на Универзитету у Нишу.