Jun
16
2014
ПРОМОВИСАНИ НОВИ ПОЧАСНИ ДОКТОР И ПРОФЕСОР ЕМЕРИТУС ПДФ Штампа Ел. пошта

Др Хартмуту Брауеру,  старијем  истржиавачу на Техничком универзитету у Илменауу, СР Немачка, додељен је почасни докторат Универзитета у Нишу. На истој свечаности  др Љубиши Кочинцу, редовном професору Природно-математичког факултета у пензији, додељени  су  звање и права професора емеритуса. Признања је уручио ректор Универзитета у  Нишу проф. др Драган Антић, на свечаности одржаној 11. jуна 2014 године, поводом обележавања 49 година постојања и рада највише образовне институције у нашем граду.
pocasni doktor dr brauerОдлуку о додели почасног доктората др Хартмуту Брауеру,  као признање за његов рад, нарочито у развоју и афирмацији Универзитета у Нишу ,  донео је Сенат Универзитета  на предлог  Наставно-научног већа Електронског факултета у Нишу.
Приликом доделе почасног доктората  истакнуто је да је  др Хартмут Брауер као предавач и сениор истраживач на Факултету за електротехнику и информационе технологије Универзитета у Илменауу, у току своје каријере дао изванредан допринос за добробит и афирмацију Универзитета у Нишу, као  и да је у годинама када су многа врата била затворена за наставнике и научнике из Србије а међународна подршка ускраћена, својим изузетним залагањем укључио Универзитет у Нишу у пројекте међународне сарадње под покровитељством Владе Немачке, Пакта за стабилност и фондације ДААД.
Након доделе дипломе,  двадесет други почасни доктор Универзитета у Нишу, одржао је беседу у којој је изразио дубоку захвалност колегама са  Универзитета  и  Електронског факултета, за признање које су му исказали.  Током беседе, др Бараурер  је нагласио да ће његова  преданост и посвећеност сарадњи са нишким и свим српским стручњацима, у будућности,  бити још интензивнија и чвршћа.  

prof emeritus dr kocinac
Након доделе почасног доктората, свечаност је настављена уручивањем повеље о додели звања и права професор емеритус Универзитета у Нишу др Љубиши Кочинцу, редовном професору Природно-математичког факултета у пензији, за укупан научни, стручни и педагошки допринос развоју и напретку матичног факултета, на основу Одлуке Сената Универзитета у Нишу.
Током промоције је истакнуто да је, у својој 39 година дугој универзитетској каријери, проф. Кочинац својим преданим радом,   многобројним активностима и плодотворном сарадњом са великим бројем математичара и институцијама широм света, дао велики допринос афирмацији српске математике и  подизању угледа Универзитета у Нишу.

Захваливши колегама на изузетном признању које су му указали доделивши му звање професор емеритус,  професор Кочинац је  одржао врло надахнуту беседу под називом "Математика и око ње".

 

 

Биографију др Хартмута Брауера погледајте овде.

 

Биографију проф. др Љубише Кочинца погледајте овде.

 

Беседу проф. др Љубише Кочинца погледајте овде.