Jun
16
2014
ПРЕДЛОГ ЗА САРАДЊУ СА УНИВЕРЗИТЕТОМ У ХЈУСТОНУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ParavinaАлумнус Универзитета у Нишу проф. др Раде Паравина са Стоматолошког факултета Универзитета у Хјустону, Тексас, САД,  посетио је матични Универзитета поводом обележавања 49 година  његовог постојања и рада.   Професор Паравина је  разговарао  са проректором за међународну сарадњу проф. др Весном Лопичић о  могућностима сарадње Универзитета у Хјустону и Универзитета у Нишу.
Др Паравина је већ више година редовни професор на Универзитету Тексас у Хјустону и  директор тамошњег Центра за биоматеријале и биомиметику,  где бележи изванредне  резултате у науци и стручној пракси. Носилац  је  почасног звања истакнути професор и добитник престижног признања из области протетике „Jeerome M. and Dorothy Schweitzer Research Award”  , који се  сваке године враћа  у  родни Ниш.
Током разговра са проректором  проф. др Весном  Лопичић,  истакнути алумнус Универзитета у Нишу посебно је  нагласио чињеницу да у Хјустону има  тридесетак доктора наука из Србије који су у међусобном контакту као  колеге и пријатељи, које окупља и жеља да помажу Србији кроз разне хуманитарне и донаторске акције. Оно што је важно за академски живот  Универзитета у Нишу јесте успостављање чврсте сарадње у науци, за шта, према речима професора Паравине,  постоје капацитети и где су већ учињени неки покушаји преко идеје о  оснивању Академије за естетску стоматологију. Српско-америчка привредна  комора и Стална канцеларија Србије у Хјустону су институције преко којих  је могуће развити нове облике сарадње, а професор Паравина истиче и  могућност   да алумни асоцијација Универзитета у Нишу  постане   инкубатор нових видова сарадње и чвршћег повезивања кадрова -  на и ван  универзитета, како у самој Србији тако и у иностранству.
Током разговора је договорено   да иницијални корак предузме Универзитет у Нишу тиме што би сачинио  предлог основних видова сарадње са Универитетом  Тексас  у  Хустону.