Apr
28
2014
НОВА САРАДЊА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ ПДФ Штампа Ел. пошта

Универзитет у Нишу  је склопио  трилатерални Споразум о сарадњи и развоју односа у области образовања са Федерално државном буџетном образовном  установом високог професионалног образовања „Санкт-Петербуршки Универзитет државне ватрогасне службе Министарства Руске Федерације цивилне одбране за ванредне ситуације  ликвидација последица природних катастрофа „  и Српско –руским хуманитарним центром у Нишу.
Споразум је на Универзитету у Нишу, 26. Априла 2014. године,  потписао ректор ове високошколске установе проф. др Драган Антић . Циљ потписивања Споразума је унапређење система припреме стручњака у области пожарне безбедности, гашења пожара, превенције и реаговања у ванредним ситуацијама. Очекује се да  реализација  Споразума допринесе повећању ефикасности  припреме висококвалификованих специјалиста у области превенције и реаговања у ванредним ситуацијама, као и спровођењу релевантих научних истраживања и унапређењу практичних знања.
Поводом потписивања Споразума на Универзитету у Нишу је одржана Прва међународна научно-практична конференција под називом“ Развој међународне сарадње и активности националних служби за процену вероватноће и обима могућих нежељених догађаја и природних катастрофа. Управљање у ванредним ситуацијама природног и техногеног карактера у Балканском региону“.  На Конференцији је изложано двадесетак радова руских и српских стручњака који ће бити објављени у Зборнику. Очекује се да Конференција постане традиционална.