Feb
19
2014
ОДРЖАН SEENET- COSMO 2014 ``ПИЛОТ`` СЕМИНАР ПДФ Штампа Ел. пошта

На Департману за физику Природно-математичког факултета у Нишу,  од 12. до 15. фебруара 2014. године,  одржан је  први SEENET-MTP семинар за студенте докторских и мастер студија из Југоисточне Европе, у области космологије и теорије струна.
COSMO2014Предавачи на семинару су  били  професори: Невен Билић (Институт Руђер Бошковић, Загреб, Хрватска), Аргирис Николаидис (Аристотел Универзитет, Солун, Грчка) и Горан Ђорђевић (Природно-математички факултет у Нишу). Професор Билић је одржао  три предавања о тамној материји, тамној енергији и моделима уједињења, а проф. Николаидис  предавања као увод у теорију струна.  Уводна предавања о космолошким моделима и инфлаторној космологији одржао је проф. Ђорђевић (Природно-математички факултет у Нишу), а рачунске вежбе је водио мр. Драгољуб Димитријевић (ПМФ у Нишу) коме је помагао Адриан Циприан Спореа (Универзитет у Темишвару, Румунија).
На семинару је учествовало 16 учесника из Бугарске, Гчке, Румуније и Србије.
Овај семинар организовала је Мрежа институција математичке и теоријске физике за југоисточну Европу (SEENET-MTP) и њена канцеларија на Природно-математичком факултету у сарадњи са Међународним центром за теоријску физику (ICTP) у Трсту.