Feb
19
2014
ПОСЕТА РУСКОЈ ЦАРИНСКОЈ АКАДЕМИЈИ ПДФ Штампа Ел. пошта

Делегација  Универзита у Нишу, на челу са ректором  проф. др Драганом Антићем, посетила је почетком фебруара 2014. године седиште  Руске  царинске академије у Москви,  на којој су са ректором ове високошколске институције  Виктором Степановичем Чечеватовим настављени ранији  разговори о могућим и реалним видовима сарадње.

Поред одржаних састанака, представници Универзитета у Нишу   су учествовали у раду  научне конференције ”Economic activities of customs authorities in term of Russia’s membership in world trade organization: problems and their solutions”  на Московској царинској академији.

Ректор  Антић је овом приликом представио програме и начин рада Универзитета у Нишу, а на састанцима који су одржавани током трајања конференције теме разговора биле су и могућности и начини сарадње Академије из Москве и Универитета у Нишу. Први човек Универзитета у Нишу  проф. др Драган Антић и декан Економског факултета проф. др. Зоран Аранђеловић са представницима Академије у Москви наставили су  договоре за организовање заједничких мастер студија. Договори око мастер програма започети су у Нишу новембра прошле године и интезивно се настављају са тенденцијом да нове мастер студије на нашем Универзитету буду организоване већ наредне године.

Као могући и реални видови сарадње планирана су и заједничка учешћа на пројектима научних истраживања, организовање научних конференција, размена студената, наставника и научника, гостовање професора са Царинске академије ради организовања обуке за представнике царине у Нишу.

Такође, о могућностима сарадње разговарало се и са учесницима конференције који су представници Универзитета из Италије, Белорусије, Ирана, Узбекистана и Казахстана.  Нишку делегацију у Москви је представљала и доц. др Надежда Стојковић са Електронског факултета у Нишу, која је одржала мастерклас на тему “Structure of Academic Writing Formats“.

ruska carinska akademija

На Руској царинској академији  у Москви је одржан и округли сто на тему “Dialogue of European Languages and Cultures in International Economic Cooperation“ на коме је професорка Стојковић представила научни часопис Journal of Teaching English for Specific and Academic Purposes (http://espeap.junis.ni.ac.rs/index.php/espeap), и говорила о поступку оснивања, искуствима и сарадњи са професофима широм света који су аутори текстова у часопису.

Домаћини су за све учеснике конференције организовали и обилазак Академије током ког су представили програме обуке, као и изузетну техничку и технолошку опремљеност кабинета, лабораторија и библиотеке и музеја који су свакодневно на располагању студентима.  Разговори о остварењу планиране сарадње биће интензино настављени и током наредних месеци.

Вест о посети делегације нишких професора објављена је и на сајту Московске царинске академије (http://rta.customs.ru/rta/index.php?option=com_content&view=article&id=1707:7-2014-l-r&catid=106:2011-03-11-11-43-49&Itemid=2090).

Учесници конференције у Москви били су :
•    Проф. др Драган Антић - ректор Универзитета у Нишу;
•    Проф. др Зоран Аранђеловић - декан Економског факултета у Нишу,
•    Доц. др Надежда Стојковић - шеф Катедре за опште образовне  предмете и професор енглеског језика на Електронском факултету у Нишу;
•    Роберта Фачинети – управница Департмана за стране језике и културу Универзитета у Верони, Италија;
•    Доц. Ивон Безрука – Департман за стране језике и књижевност, Председник комисије за ЕРАЗМУС програм Универзитета у Верони, Италија;
•    Др Генедиј Михајлович Борка - декан Факултета за менаџмент и хуманистичке науке на Универзитету у Белорусији;
•    Аида Сабировна Џунисова - Саветник амбасаде републике Казахстан у Руској федерацији;
•    Доц. др Тулкин Насирович Пардаев - Виши војни институт Царина републике Узбекистана.

 

Видео запис  посете Руској царинској академији погледајте овде.