Feb
13
2014
ОДРЖАН ИНФО ДАН ПОСВЕЋЕН ПРОГРАМУ HORIZON2020 ПДФ Штампа Ел. пошта

Нови програм финансирања научнотехнолошког развоја HORIZON2020 представљен је  на Универзитету у Нишу 12. фебруара 2014. године.
Уводну реч  је  дао проректор Универзитета у Нишу проф. др Зоран Николић истичући да  програм ХОРИЗОНТ  2020 представња наставк ФП7 програма у којем су истраживачи са Универзитета  у Нишу имали велики успех. Професор Николић је нагласио да  ХОРИЗОНТ 2020, као највећи програм подршке науци са буџетом од 78,6 милијарди евра,  представља нову еру у финсирању научног рада,  и да стога  ту прилику треба да искористе истраживачи са Универзитета у Нишу.
На Инфо дану су представљени циљеви, приорити, стубови  и финансијски аспект програма. Национални координатор програма  HORIZON2020 др Радомир Жикић, помоћник министра за европске интеграције и развојне и истраживачке програме и пројекте у образовању и науци у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и  Жељка Дукић, национална контакт особа (NCP) за области Храна, Здравље, Свемир и Ширење изврсности и учешћа, говорили су  о основној структури програма HORIZON2020, правилима, условима, процедурама, разликама  у односу на FP7 пројекте, првим   позивима  за пријаву пројеката , оганизацији мреже националних контакт особа за подршку истраживачима и мотивацији за учешће у пројекту.
HORIZON 2020 1  Infohorizon2020 

 

 

 

 

 

Пројекат су представили и:  мр Светлана Богдановић/ NCP за Информационе и комуникационе технологије и FET, мр Снежана Омић/ NCP за област Нанотехнологије, напредни материјали и напредне производње и процеси,  Милица Голубовић –Тасевска/ NCP за Инклузивна, иновативна и рефлективна друштва,  Драган Сатарић/  NCP за области  Безбедна, чиста и ефикасна енергија и ЕУРОАТОМ, др Снежана Пашалић/  NCP за област  Климатске промене, заштита животне средине, ефикасност искоришћења ресурса и минералних сировина. Др Mирослав Трајановић и др Милан Здравковићса  Машинског  факултета Универзитета у  Нишу  говорили су на тему: Charter & Code - стандарди Европске Комисије у вези развоја каријере истразивача у оквиру Хоризонт 2020 програма - EURAXESS Jobs - Јединствена платформа зазапошљавање истраживача у Европи.
Презентацији проиграма HORIZON2020 су присуствовали истраживачи и учесници у пројектима са Универзитета у Нишу.

Пре почетка презентације  госте из Министарства примио је и рекотор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић.