Jan
29
2014
ПРОФЕСОР НЕНАД ЖИВАНОВИЋ ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

Проф. др Ненад Живановић са Факултета спорта и  физичког васпитања   Универзитета у Нишу и сарадник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу добитник је традиционалне Светосавске награде за 2013. годину. Награда му је додељена као једином појединцу из области високог образовања  за изузетан допринос – не само развоју физичке културе у Србији, већ и целокупноj области друштвено-хуманистичких наука.


Светосавска награда је  највеће признање које додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја за допринос у образовању и науци.


Тим поводом, Управник Центра САНУ и Универзитета у Нишу академик Владисав Стефановић,  организовао је пријем за лауреата овог изузетног признања. Честитајући добитнику, академик Стефановић је нагласио да је велика част за Универзитет што у својим редовима има једног овако истакнутог наставника.  
Захваливши на честиткама колегама, проф. др Ненад Живановић је истакао да  је јако поносан на награду јер она представља  призанање за његов дугогодишњи рад на развијању образовања у области спорта  из, помало неуобичајене, перспективе хришћанске антропологије.

Prijem za  zivanovica1Prijem za  zivanovica
 





 

 

 

 

 

 

 

 Професору Живановићу  Награду за високо образовање, на свечаности у Београду 27. јанура 2014. године  уручио је министар Просвете, образовања и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић.

У Образложењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја за додељивање  Светосавске награде професору др Ненаду Живановићу стоји:


"Проф. др НЕНАД ЖИВАНОВИЋ,  редовни професор у пензији, Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу


Проф. др НЕНАД ЖИВАНОВИЋ предлаже се за посебне резултате остварене у високом образовању. Као дугогодишњи члан Друштва педагога физичке културе Србије и Међународне струковне организације педагога физичке културе FIEP,  дао је изузетан допринос – не само развоју физичке културе у Србији, већ и целокупноj области друштвено-хуманистичких наука.
Професор Ненад Живановић не третира физичку вежбу само као телесну кретњу, чији је циљ да се усаврше човекове способности,  већ као „благодетну храну“ бићу човековом. На основу те идеје изградио је сопствени правац развоја физичке културе који је назвао Теоантропоцентризам.
 Његов највећи успех је ширење идеје међу студентима и колегама да се час физичког васпитања посматра не само као време физичке активности, већ и као емоционални доживљај који доприноси физичком интелектуалном и духовном        уздизању ученика.
 Др Ненад Живановић одликован је Златним крстом FIEP-а, који је до сада, у деведесетогодишњој историји ове организације, добило свега пет европских стручњака и петнаест стручњака из целог света."