Dec
17
2013
ОДРЖАНО ПРЕДАВЊЕ О СПОНТАНОМ НАРУШЕЊУ СИМЕТРИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

Редовни професор Департмана за физику  на Природно-математичком факултету  Универзитета у Нишу,  гостујући научник на Департману за теоријску физику у ЦЕРН-у од 2012. године,  извршни директор SEENET MTP мреже,  др Горан С.  Ђорђевић,   одржао је у четвртак 12. децембра 2013. године предавање на тему” Спонтано нарушење симетрије – брже од светлости!?- Од Зомерфелда и Хигса до космолошке инфлације и тамне енергије –„  У име организатпора Центра  за научно-истраживачки рад САНУ и  Универзитета у Нишу предавање је отворио заменик управника Центра проф. др Драган Жунић. Професор Ђорђевић је  и члан Извршног комитета Европског друштва физичара (ЕПС) од 2012. године, а од априла  2013. године  је и председник Комитета за Европске интеграције. Поред заинтересованих колега предавању  су присуствовали и проректор Универзитета у Нишу проф. др Ненад Павловић  и начелник Одсека Центра за математику, физику и гео-науке проф. др Миодраг Петковић.
prof djordjevic predavanje simetrija
Током предавња професор Ђорђевић је представио  ретроспективу развоја идеје о постојању Спонтаног нарушења симетрије и Тахионских стања са применама: феромагентизам, суперпроводност, елементарне честице, космологија, у блиској вези са бројним Нобеловим наградама за физику.
Гостујући научник Департмана за теоријску физику у ЦЕРН-у је истакао да феномен ’’тахиона’’, односно  могућност постојања честица бржих од светлост привлачи пажњу дуже од једног век. Са развојем (квантне) теорије поља, развија се нови поглед на тахионска стања - као крајне нестабилна стања вакуума чији се прелаз у стабилна стања одвија фасцинантним брзинама.
Према речима извршног директора SEENET MTP мреже,  почетак ’’двехиљадитих’’ доводи диманику тахионских поља у жижу интересовања у оквиру теорије струна, квантне космологије, инфлације, тамне материје-енергије. Динамика тахионских поља описана је ДБИ-нестандардним  лагранжијаном. Током предавања професор Ђорђевић је презентовао оргиналне резултате прелаза у класично-механички формализам стандардних лагранжијана широке класе тахионских потенцијала, решења квантне динамике система и оператора еволуције на (не)Архимедовим просторима.