Oct
25
2013
УТИЦАЈ МУЗИКЕ НА СРЦЕ И КРВНЕ СУДОВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

Професор Медицинског факултета др Марина Дељанин Илић  одржала је на Универзитету у Нишу предавње  на  тему:  “УТИЦАЈ МУЗИКЕ НА СРЦЕ И КРВНЕ СУДОВЕ”. Предавање је организовао   Центар  за научноистраживачки рад САНУ  и Универзитета у Нишу.
Током предавања професорка Дељанин је истакла да су истраживања спроведена током последњих десет година, показала  да перманентно присуство негативних емоција повећава вероватноћу за вирусне инфекције, хипертензију, срчани удар и друга обољења. Психосоцијални стрес повећава ризик за кардиоваскуларна обољења. Насупрот томе, позитивне емоције имају повољан ефекат на здравље. Тим поводом спроведена је студија која је имала за циљ да испита ефекте слушања омиљене музике на функцију ендотела преко промена нивоа маркера ендотелне функције у циркулацији.

Marina predavanje
Након тронедељног истраживања, како је истакла професорка Дељанин, добијени резултати  су указали да комбинација музике и физичког тренинга доводи до највећег побољшања ендотелне функције. Према њеним речима, може се закључити да, слушање омиљене музике, као једини фактор или као додатак редовном физичком вежбању, побољшава функцију ендотела и може бити помоћна метода у рехабилитацији пацијената са обољењем коронарних артерија. „Идеална“ музика која би одговарала свима не постоји. Зато треба одабрати омиљену музику која подстиче позитивна осећања, осећај среће и опуштености.