Oct
23
2013
ИЗДАВАШТВО УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ НА 58. БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА ПДФ Штампа Ел. пошта

Целокупна издавачка продукција Универзитета у Нишу и ове године је представљена на Међународном београдском сајму књига који се одржава од 20. до 27. октобра. Издаваштво Универзитета у Нишу, реализовано између два Сајма, традиционално се представља на заједничком штанду научноистраживачких организација Србије који организује  Центар за промоцију науке у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. На овогодишњем заједничком штанду  Центра изложен је рекордни број публикација - преко 1000  издања научноистраживачких институција из целе Србије – универзитета, факултета, института, иновационих и
других центара који публикују своја издања и негују научно издаваштво.   
Универзитет у Нишу је и ове године изложио целокупну годишњу продукцију коју чини, пре свега, научна часописна продукција: научни часопис „FACTA UNIVERSITATIS“ (  13 самосталних серија према посебним научним дисциплинама, са периодиком излажења 1 до 4 броја годишње) и часопис за друштвене науке „ТЕМЕ“ који излази четири пута годишње. Представљени су и зборник радова „НИШ И ВИЗАНТИЈА XI“ са истоименог научног симпозијума чији је суорганизатор Универзитет у Нишу,  као и специјални зборник овог симпозијума, издат поводом обележавања јубилеја 1700 година Миланског едикта „НИШ И ХРИШЋАНСКО НАСЛЕЂЕ“. На штанду су изложене и двојезична публикација „УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ 2013 UNIVERSITY OF NIŠ“ и публикација  „ВОДИЧ ЗА БРУЦОШЕ“ коју је припремио Студентски парламент Универзитета у Нишу. Традиционално се на овом штанду публикацијама Издавачке јединице Универзитета у Нишу придружују и издања Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу – зборник радова „СТАНОВНИШТВО ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ: УТИЦАЈ ДЕМОГРАФСКИХ ПРОМЕНА У ЈУГОИСТОЧНОЈ СРБИЈИ НА ДРУШТВЕНУ БЕЗБЕДНОСТ“ „ и зборник радова „ПОРОДИЦА, АДОЛЕСЦЕНТИ, ТРАНЗИЦИЈА.
sajam knjiga2013На штанду Центра за промоцију науке изложена је и годишња научна продукција појединих факултета Универзитета у Нишу груписана према научним областима. Добру традицију самосталног представљања на одвојеном штанду наставио је и ове године Учитељски факултет из Врања. Овај факултет Универзитета у Нишу је на 58. Београдском сајму књига изложио нова издања из овогодишње продукције, као и публикације из ранијих година за које влада интересовање.
Сва издања представљена на овом штанду излагачи традиционално поклањају једној од библиотека универзитета у Србији.
Поред изложених публикација, сајамски простор Центра за промоцију науке је место одржавања бројних пратећих садржаја Сајма и оплемењен је бројним интерактивним садржајима. Овде се током свих  сајамских дана одвија обиље догађаја и тема посвећених одређеним научним областима, а за посетиоце су предвиђени сусрети са еминентним домаћим стручњацима и научним истраживачима, организоване радионице и извођење научних експеримената и демонстрација.
Ове године је свечаном отварању штанда Центра за промоцију науке присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић који је поздравио излагаче, госте и организаторе, истакавши задовољство због сталног пораста броја публикација научноистарживачких организација Србије