Oct
03
2013
ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА СТ. ИВАН РИЛСКИ ПДФ Штампа Ел. пошта

Ректор Универзитета за рударство и геологију „Свети Иван Рилски“ из Софије проф. др Љубен Иванов Тотев и проректор проф. др Стефка Приставова, који су присуствовали састанку пројектних тимова у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње између Републике Србије и Републике Бугарске на Факултету заштите на раду,   посетили су 02. октобра  2013. год Универзитет у Нишу.
Antic totevAntic totev gr













У разговору са домаћинима ректором Универзитета у Нишу проф. др Драганом Антићем  и деканом Факултета заштите на раду  проф. др Љиљаном Живковић, било је речи о проширивању ове сарадње потписивањем уговора између  два универзитета.
Иначе, на факултету Заштите на раду је  одржан  редовни састанак пројектних тимова  ИПА пројекта  прекограничне сарадње  Србије и Бугарске  “Reclaiming rivers for Implementation of Vital and Environment-friendly Renewable energy Source” – RIVERS (Припрема река за имплементацију виталне и еколошки нешкодљиве обновљиве енергије) који финансира Европска унија, у коме учествују  и Универзитет за рударство и геологију „Свети Иван Рилски“ из Софије и Факултет заштите на раду Универзитета у Нишу.
Током разговора је истакнуто да је општи циљ пројекта  промоција и повећање употребе обновљивих извора енергије кроз обезбеђење методолошке и техничке подршке у циљу привлачења потенцијалних инвеститора у прекограничној области. Поред тога реализација пројекта треба да служи  поспешивању  и унапређењу сарадње две суседне земље, развоју локалних заједница, унапређењу образовања и научних истраживања.
Како је истакла декан факултета Заштите на раду проф. др љиљанаЖивковић у току пројекта анализираће се сви аспекти развоја хидроелектрана од концептуалне идеје до реализације, локације и хидропотенцијал за реализацију хидроелектрана у областима реке Нишаве, Јерме, Струме, Власинског и Пчелињског језера.