Aug
30
2013
ПОСЕТА БЕЛОРУСКОГ АМБАСАДОРА ПДФ Штампа Ел. пошта

Његова  Екселенција  амбасадор Републике Белорусије Владимир Чушев, у пратњи саветникa за трговинске и економске односе др Григорија Громика и почасног конзула Зорана Вуловића, посетио је Универзитет у Нишу. У разговору са ректором ове високошколске институције проф. др Драганом Антићем амбасадор Чушев је изразио  интерес  за успостављање ближе приредне, културне, али и   образовне, научне и   омладинске сарадње Белорусије и Србије.
ambasador-belorusijeambasador-belorusije2

Први човек белоруске дипломатије у Србији је предложио да Универзитет у Нишу успостави сарадњу са Државним универзитетом у Витепску, граду који ће се ускоро побратимити са градом Нишом. Према његовим речима  чврсте темеље духовних и културних односа белоруског и српског народа који се заснивају на словенском и православном јединсту, култури и језику који сежу у византијску цивилизацију,  треба неговати и на универзитетском нивоу што се, како је нагласио,  већ чини са са универзитетима у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.
Ректор  Антић је високог госта упознао са саставом и величином Универзитета у Нишу, истакавши притом да ова високошколска институција, водећи се геслом да наука нема граница,  негује богату међународну сарадњу. Он је нагласио  и да би му било велико задовољство да оствари партнерске односе са универзитетом у Белорусији. Двојица саговрника су начелно постигли сагласност да се припреми протокол о сарадњи који подразумева учешће у заједничким пројектима, израду публикација, али и зближавање и заједнички рад разних истраживачких група и научника као и појединаца, што би према њиховом мишљењу  још више учврстило уговорне везе.
Његова Екселенција амбасадор Владимир Чушев и ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић, овом приликом су  разменили пригодне поклоне.