Jul
19
2013
ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОГРАМА У ОКВИРУ EQUIED ПРОЈЕКТА ПДФ Штампа Ел. пошта

На Универзитету у Нишу 18. јула 2013. године  представљени су  резултати програма подршке  матурантима из подзаступљених група (ниског образовног и социо-економског породичног статуса, ромске националности, из руралних подручја, без родитељског старања, са хендикепом), за упис на факултете универзитета у Србији, који се спроводи у оквиру поројекта "Једнак приступ високом образовању за све" (www.equied.ni.ac.rs).

equiedequied1


Пилот програм,  који је  спроведен у оквиру пројекта EQUI-ED, резултирао је уписом десеторо средњошколаца на Економски, Филозофски,  Медицински и  Електронски факултет  Универзитета у Нишу, истакли су координатор  пројекта доц. др Горана Ђорић и проф. др Бојана Димитријевић. Проректор Универзитета у Нишу проф. др Весна Лопичић је нагласила да је програм успешно реализован што показује педесет нових бруцоша на универзитетима у Србији  из подзаступљених група. Ови будући академци  су прошли короз психо-социјалне и образовне радионице, професионалну оријентацију, пружена им је подршка  и кроз менторски рад, припремну наставу и набавку потребне литературе за пријемни испит.  Већина њих је  успешно положила пријемни испит и уписала се на жељене факултете,  а добиће подршку  и током  прве године студирања.

Реализатори пројекта  су  задовољни резултатима јер су  учесници  у њему видели своју шансу и искористили је. Циљ пројекта је и  заговарање и увођење мера социјалне димензије високог образовања, које ће омогућити овакав третман студената и када пројекта више не буде. Будући бруцоши  Универзитета у Нишу су истакли да никада не би уписали факултет да није било подршке овог програма.