Jun
30
2013
ЈУБИЛЕЈ-УМ ПДФ Штампа Ел. пошта

У оквиру овогодишње прославе Дана Универзитета у Нишу, Студентски културни центар је, уз подршку Савеза студената Филозофског факултета, у понедељак, 17. јуна,  у дворишту Универзитета приредио књижевно-музички програм под називом Јубилеј-ум, са идејом да се у години великог јубилеја за Ниш, нишка публика а посебно академска омладина подсети низа књижевних јубилеја, везаних за годишњице рођења или смрти значајних српских песника и писаца.

SKC1SKC4

 

 

 

 

 

 

 

 

Поменути су јубилеји: 70 година од смрти Јована Дучића, 75 година од смрти Бранислава Нушића, 75 година од смрти Милана Ракића, 80 година од рођења Душка Трифуновића, 85 година од рођења Стевана Раичковића, 115 година од рођења Десанке Максимовић (уједно и 20 година од њене смрти), а исто толико и од рођења Растка Петровића, 120 година од рођења Црњанског, 130 година од рођења Симе Пандуровића, 135 година од смрти Ђуре Јакшића, 140 година од рођења Радоја Домановића, 145 година од рођења Алексе Шантића, 160 година од смрти Бранка Радичевића, 180 година од рођења Јована Јовановића Змаја и 900 година од рођења Стефана Немање.
Кроз програм који је трајао сат времена, ученици гимназија и студенти нишког универзитета, казивали су стихове и читали прозне одломке поменутих књижевника. У најавама су се могле чути најосновније информације из пишчевих биографија, али и занимљиве анегдоте из живота људи чије речи и данас служе као путоказ ангажованом уму и радозналом духу потомака.
SKC2SKC3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музички део програма чинили су хор Грација Гимназије ,,9. Мај“ и група студената, самосталних уметника, који су постали препознатљиви управо по учешћима на оваквим и сличним културно-уметничким вечерима.
Вече је, поред културно-уметничког циља, обухватио и едукативни садржај. У књижевном програму су учествовали: Наталија Миленковић, Маја Дејановић, Јована Ранђеловић, Јована Милошевић, Јована Стајић, Марко Стојановић, Момчило Мојсиловић, Петар Шчепихин и Павле Лекић. За музички угођај били су задужени Ђорђе Јовић, Миомир Радосављевић и Милош Милошевић.