Jun
14
2013
УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ОБЕЛЕЖИО 48 ГОДИНА РАДА ПДФ Штампа Ел. пошта

Свечаном академијом, у присуству бројних званица  и доделом признања истакнутим професорима и најбољим студентима, Универзитет у Нишу је обележио 48 година успешног образовног, научног и уметничког рада.
Свечаности су присуствовали помоћник министра  просвете, науке и технолошког развоја за високо образовање проф. др Слободан Ступар, потпредседник  САНУ академик Љубиша Ракић,  ректори Универзитета "Пајсије Хиландарски" из Пловдива,   "Гоце Делчев" из Штипа,  Универзитета у  Бихаћу,  Универзитета у Бањој Луци, Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета  у Крагујевцу, Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици,  Државног универзитета у Новом Пазару, Универзитета одбране и  Богословије "Св. Ћирила и Методија". Представници Техничког универзитета из Габрова, Универзитета "Св. Климент Охридски" и Националне академије за спорт "Васил Левски" из Софије. Такође и представници  Војске Србије, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, начелници  Нишавског и Пиротског   управног округа, градоначелник Врања и  председници општина Пирот   и Алексинац, председници нишких Градских општина. Потом представник  Републичке привредне коморе, председник Регионалне привредне коморе и представник Инжењерске коморе, као и претходни ректори Универзитета у Нишу,  декани и представници факултета, чланови Савета и  Сената, Студентског парламента  и осталих  тела Универзитета, управник Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу,  директор  Института за културу Амбасаде Италије у Београду, друштва Данте Алигијери, пријатељи и пословни партнери, представници  привредних субјеката, установа и организација и  медија.

DU 2013 gosti

DU 2013 rektorat













Свечаност су поздравним говорима отворили ректор Универзитета у Нишу проф. др  Драган Антић и председник Савета проф. др Саша Кнежевић.  Ректор Антић је између осталог поручио да Универзитет у Нишу као академска установа и широка академска заједница која је чини има обавезу да буде водиља у развоју нове свести о нама самима и нама у савременом свету, где припадамо и то не као посматрачи, већ истакнути актери. Поред тога први човек Универзитета је истакао да Универзитет не постоји сам за себе и није сам себи сврха и циљ, већ да  се мора створити чврста веза са Градом у циљу перманентне сарадње у свим пољима и областима деловања. Проф. др  Антић је додао да је дугорочни циљ  да Град и његова академска заједница заједнички планирају и граде своју садашњост и будућност за нове генерације академских грађана.

Председник Савете проф. Кнежевић је нагласио да руководство Универзитета у Нишу улаже велике напоре како би ова академска институција не само пратила развој научне мисли и савремене токове у високом образовању свих нивоа, већ како би имала лидерску улогу у изградњи друштва базираног на једином поузданом темељу који ће обезбедити дугу и часну традицију – знању.Обележавање годишњице су честитали проф. др Слободан Ступар, помоћник министра просвете , науке и технолошког развоја за високо образовање, потпредседник САНУ академик Љубиша Ракић   и  градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.
Академик Ракић је изјавио  да је Универзитет у Нишу једна од оних образовних институција која примером показује да се  само науком и знањем може добити  борба за бољи живот.  
Градоначелник Перишић је рекао да је  поносан на Универзитет чији је члан. Он је нагласио добру  сарадњу Града и Универзитета  обећавши даће бити  интензивирана, посебно  кроз пројекте  у области  привреде.
Ректор Богословије Св. Ћирило и Методије протојереј – ставрофор Милутин Тимотијевић  је пренео  поздраве Његовог преосвештенства владике нишког др Јована и искрене жеље за даљи напредак и ширење Универзитета и кроз отварање Богословског факултета.

У име свих српских државних универзитета честитке је пренео председник КОНУС-а и ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић а ректр Универзитета "Пајсије Хиландарски" из Пловдива  проф. др Запрајан Козлуџов упутио је поздраве  са иностраних партнерских универзитета.

 

DU 2013 laureatiНа свечаном  обележавању Дана Универзитета додељена су специјална признања  професорима  који су значајно допринели, не само остваривању основне делатности Универзитета, већ и подизању  академске заједнице на један виши ниво и најбољим студентима у школској 2011/2012. години.

За истакнути  допринос развоју Универзитета у Нишу додељена су  следећа  признања:
Златни знак Универзитета у Нишу - др Властимиру Николићу, редовном професору,  декану Машинског факултета у Нишу.
Сребрни знак Универзитета у Нишу : Др Љиљани Живковић, редовном професору,  декану Факултета заштите на раду у Нишу,   др Бориславу Каменову, редовном професору, продекану за међународну сарадњу и издавачку делатност Медицинског факултета Универзитета у Нишу и др Драгану Жунићу, редовном професору Факултета уметности Универзитета у Нишу. У име лауреата на признањима се захвалила проф. др Љиљана Живковић  следећим речима: " У име награђених , хвала свима који су награђивали и онима  који су допринели да будемо награђени! Ми смо почаствовани данас. Универзитет нам је пружио прилику да урадимо нешто што ће бити забележено.
Овим гестом Универзитет настоји да промовише науку, струку  и уметност у недостатку систематског награђивања и уважавања струке и науке."

За постигнуте успехе у школској 2011/2012. години признање  Сребрни знак додељено је и  најбољим студентима Универзитета.
Сребрни знак Универзитета најбољем студенту који је завршио основне академске студије Универзитета у Нишу у школској 2011/2011. години додељен је:   Милану  Марковићу  са Економског факултета у Нишу и Ирени Раци са Природно-математичког факултету у Нишу.

Сребрни знак Универзитета најбољем студенту који је завршио мастер академске студије Универзитета у Нишу у школској 2011/2011. години добили  су: Душан  Ранђеловић са Грађевинско-архитектонског факултета, Александар Глигоријевић са Економског  факултета, Марија  Цветковић са Природно-математичког факултета и  Маја Јовановић са  Факултета уметности .
Сребрни знак Универзитета  најбољем студенту који је завршио интегрисане академске студије Универзитета у Нишу у школској 2011/2012. години  додељен је  Милану  Стојиљковићу студенту   Медицинског факултета и Милени  Лукић која је завршила Електронски факултет.

 

dobitnici srebrnog znaka





























Захвалност  награђених студената пренела је  Марија Цветковић, најбољи студент мастер  академских студија на Природно-математичком факултету. Марија је изразивши своју захвалност на признањима, између осталог рекла:" Знање је константа, остаје заувек наше. Само се знањем и може мењати свет. Зато сматрам да је једини прикладан начин да вам се захвалимо на овом признању и одужимо чак и за оно што ћете, верујем, тек чинити за нас, да будемо пре свега добри људи, да се усавршавамо и да знање стечено на матичним факултетима примењујемо у свим сферама живота, нарочито академској".

 

DU 2013 studentkinjaDU 2013 Hor













Свечаност је својом музиком увеличао и Академски хор Студентског културног центра Универзитета у Нишу под вођством диригента мр Зорана Станисављевића.

 

Говор ректора Универзитета у Нишу проф. др Драгана Антића погледајте овде.

 

Говор председника Савета проф. др Саше Кнежевића погледајте овде.

 

Обраћање добитнице Сребрног знака Универзитета проф. др Љиљане Живковић у име награђених професора погледајте овде.

 

Обраћање Марије Цветковић у име награђених студената погледајте овде.