Jun
04
2013
СИМПОЗИЈИМ НИШ И ВИЗАНТИЈА XII У ЗНАКУ КОНСТАНТИНА ПДФ Штампа Ел. пошта

На Универзитету у Нишу 03. јуна 2013. године  свечано је отворен  међународни симпозијум византолога “НИШ И ВИЗАНТИЈА XII
CОNSTANTINE, IN HOC SIGNO VINCES 313 – 2013”, који ће трајати до 06. јуна.
Ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић, рекао је на свечаном отварању  да у години када човечанство обележава значајан јубилеј – 1700 година од проглашења Миланског едикта и када је наш Град центар свих свечаности које обележавају овај јубилеј, одржавање научног скупа мултидисциплинарног карактера који окупља истакнуте научне раднике јесте она права мера доприноса Универзитета, као академске установе, обележавању јубилеја.
Свечаном отварању су присуствовали Његова светост патријарх српски Иринеј, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, председник Скупштине града проф. др Миле Илић, начелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић, владика нишки др Јован,  београдски надбискуп  Станислав Хочевар, проректори Универзитета у Нишу  и велики број домаћих и страних византолога.
Организатор скупа др Миша Ракоција  је истакао да  је у родном граду цара Константина Великог, у години обележавања годишњице Миланског едикта, и традиционални међународни симпозијум „НИШ И ВИЗАНТИЈА“  такође у знаку Константина и преломног тренутка у историји човечанства који се огледа и у данас актуелној поруци: „CОNSTANTINE, IN HOC SIGNO VINCES“.
Организатори су Град Ниш, Универзитет у Нишу и Православна Епархија нишка.
У оквиру симпозијума, Радослав Павловић,  саветник председника Републике за културу,  отовио је изложбу   Завода за заштиту споменика културе Ниш под називом "Наисус-Медијана" .