May
20
2013
OДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ КВАНТНА НАНО-ФОТОНИКА ПДФ Штампа Ел. пошта

Алумна Универзитета у Нишу, еминентни стручњак са Стенфорд универзитета у САД-у  проф. др Јелена Вучковић,  одржала је 20. маја 2013. године   предавање на тему: "Квантна нано-фотоника".

Једног од најбољих студената Универзитета у Нишу, а сада истакнутогчлана  престижног америчког универзитета др јелену Вучковић, поздравили су проректор Универзитета у Нишу проф. др Ненад Павловић и њен некадашњи предавач др Миодраг Петковић, професор Електронског факултета.

jelena vuckovic predavanjejelena vuckovic predavanje1
















Окупљеним колегама са Електронског и Природно-математичког факултета уважена гошћа је говорила о оптичким  нанорезонаторима који  омогућавају јаку интеракцију између квантних тачака и светлости, као резултат локализације светлости у простору димензија од 100-ак нанометара. Професорка Вучковић је истакла да она са својим тимом сарадника ради  на фундаменталним истраживањима интеракције једне или више квантних тачака са светлошћу у оптичким нанорезонаторима (квантна електродинамика у резонаторима), као и на апликацијама ове платформе. Примери апликација укључују квантне мреже (које омогућавају сигурне комуникације на великим растојањима), компоненте за оптичке интерконекције у рачунарима (нано-ласери и модулатори) и фотоничне интрацелуларне сензоре.

 

Јелена Вучковић је дипломирала на Електронском Факултету у Нишу. Добила је сребрни знак Универзитета  као набољи дипломирани студент 1994. године. Магистрирала је и докторирала на Калифорнијском Технолошком Институту у Пасадени, С.А.Д.  (California Institute of Technology - Caltech), 1997. и 2002., респективно. Одмах након докторирања почела је да ради на Универзитету Станфорд у Калифорнији, где је тренутно редовни професор електротехнике и води групу за нано- и квантну фотонику.