Apr
15
2013
ПРОФЕСОР Г. ЂОРЂЕВИЋ - ПРЕДСЕДНИК КОМИТЕТА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ ЕПС ПДФ Штампа Ел. пошта


strsbur djordjevicПрофесор Природно-математичког факултета (ПМФ) Универзитета у Нишу др Горан Ђорђевић, члан Извршног комитета Европског друштва физичара (ЕПС) од 2012. године, на Скупштини ЕПС-a одржаној 5. и 6. априла 2013. године у Стразбуру,  изабран је за председника Комитета за Европске интеграције. За чланове комитета су изабрани  проф. Maciej Kolwas (Пољска), Prof. Denes Nagy (Мађарска), Prof. Radu Constantinesku (Румунија), Prof. Ana Proykova (Бугарска) i dr Sofoklis Sotiriou (Грчка). Комитет ће бити допуњен још једним чланом из земаља Западне Европе на свом првом састанку који ће бити одржан 27. и 28. априла ове године у Врњачкој бањи, као део програма скупа BW2013 Beyond Standard Models – 10 Years of the SEENET’MTP Network   
http://bw2013.seenet-mtp.info

У свом проширеном саставу Комитет ће имати по једног представника из 19 земаља чланица ЕПС: Албаније, Бугарске, Белорусије, Црне Горе, Чешке, Грчке, Грузије, Хрватске, Јеременије, Мађарске, Македоније, Молдавије, Словачке, Словеније, Србије, Румуније, Пољске, Турске, Украјине и представнике два друштва из Босне и Херцеговине (која још увек није члан ЕПС),  од укупно 41 земље чланице Европског друштва физичара. http://www.eps.org.
Комитет, који је основан 2009. године, је до сада промовисао размену физичара и резултата истраживања широм Европе. И поред унапређене политичке ситуације у Европи, процес фрагментације унутар заједнице физичара у Европи је још увек актуелан. Комитет се бавио проучавањем овог процеса у различитим деловима Европе, а посебно у земљама на периферији Европске уније. Комитет ће у новом саставу анализирати искуства стечена у претходном периоду и размотрити програм нових активности. За сада, седиште Комитета ће бити на Природно-математичком факултету у Нишу, заједно са Канцеларијом SEENET-MTP Мреже. http://www.seenet-mtp.info.