Jan
14
2013
ИЗ РЕДОВА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ ДВА ЛАУРЕАТА НАГРАДЕ 11. ЈАНУАР ПДФ Штампа Ел. пошта

Најпрестижнија градска награда “11. јануар” за 2012. годину додељена је редовном професору Електронског факултета Универзитета у Нишу др Миодрагу Петковићу и Факултету уметности Универзитета у Нишу. На свечаности у Народном позоришту лауреатима су  награде  уручили  председник Скупштине града и председник Комисије за доделу награде проф. др Миле Илић и градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.
11_januar





























Председник Комисије проф. др Миле Илић  је  истакао да је   Комисија све одлуке донела једногласно. Према  његовим речима за награду "11. јануар", која се додељује физичким и правним лицима, било је предложено 17 појединаца и 12 колектива, а добитници су бирани   према томе какав су траг оставили у културном, научном и друштвеном животу града. Проф. Илић је нагласио  да је Комисија  узимала у обзир и  бројност, професионални значај и респектабилност оних који су предложили кандидате за награде.
Предајући награду декану Факултета Уметности проф. др  Сузани Костић,  професор Илић је рекао да  за Факултет уметности  као веома значајну  и релативно младу институцију,  која ове године обележава десет година успешног функционисања, награда представља подстицај за њен даљи рад.  Предлагачи су Нишка телевизија, Народно позориште, Студентски центар и градска општина Пантелеј.
Председник Скупштине града уручио је награду и проф. др Миодрагу Петковићу  за кога је Комисија у обрзложењу навела да је један од најугледнијих професора Универзитета у Нишу и математичара у Србији и региону, који иза себе има више од 30 књига и 240 научних радова од којих су многи публиковани у стручним часописима широм света. Петковића су  кандидовали  Универзитет у Нишу, Машински и Електронски факултет, Центар за научно- истраживачки рад САНУ и Универзитета у Нишу  и Друштво математичара Србије.
11_januar_petkovic11_januar_suzana













Поред Статуете ослободиоцима града Ниша и Повење, сваком лауреату  додељен је  новчани износ од 100.000 динара. Награда је установљена 1995, а њен први добитник био је проф. др  Миле Илић.
Поред Факултета уметности и проф. др Миодрага Петковића, добитници награде „11. јануар“ уа 2012. годину су и Народни музеј, Центар за црквене студије и књижевник Зоран Ћирић.