Jan
08
2013
СВЕЧАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА СПЕЦИЈАЛНОГ БРОЈА ЧАСОПИСА THERMAL SCIENCE ПДФ Штампа Ел. пошта

promocija__casopisa_ts1 
У великој сали Универзитета у Нишу одржана је свечана презентација специјалног броја часописа THERMAL SCIENCE, који је посвећен 50. годишњици рада Машинског факултета Универзитета у Нишу. Свечаност је истовремено обухватила и обележавање 50 година постојања и рада Друштва термичара Србије, оснивача овог угледног интернационалног научног часописа. Термичари Србије су, заједно са колегама из сродних научних области машинства, скупом у Нишу - једном од центара науке и технике са којима Друштво има успешну дугогодишњу сарадњу - промовисали резултате педесетогодишњег рада oвe организације.promocija__casopisa_ts    Поздрављајући учеснике презентације специјалног броја часописа којом су промовисана ова два значајна јубилеја, ректор проф.др Драган Антић је истакао да је Машински факултет један од најстаријих факултета Универзитета у Нишу који је од самог почетка био покретач значајних иновативних идеја и процеса. Универзитет у Нишу ће, нагласио је ректор Антић, пружити безрезервну подршку свим активности које доприносе развоју стваралачких потенцијала ове научно-образовне институције и њеној даљој афирмацији. Осврћући се на јубилеј Друштва термичара Србије и публиковани специјални број часописа THERMAL SCIENCE, ректор Антић је истакао  да се њихов најзначајнији резултат може оценити као - наука у функцији живота.
   Декан Машинског факултета у Нишу проф.др Властимир Николић је изразио задовољство што је специјално издање часописа које садржи 29 радова, већином аутора из Ниша, посвећено јубилеју Машинског факултета. Према речима проф.др Николића, значајно је то што су радови везани за пројекте које овај факултет реализује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја или једним бројем међународних институција, а у којима научноистраживачки кадар овог факултета има значајно место.
    О раду Друштва термичара Србије говорио је председник проф.др Милан Радовановић, о историјату и садашњем тренутку часописа THERMAL SCIENCE главни уредник проф.др Симеон Ока, а о специјалном броју часописа гостујући уредник проф.др Младен Стојиљковић.
    После презентације радова специјалног броја од стране аутора, проф. др Владан Петровић је одржао предавање на тему „Нови прилаз у искоришћењу соларне енергије за решавање проблема свеукупне енергетике“.