Dec
13
2012
ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ НИШКИХ АУТОРА У ИЗДАЊУ ЕЛЗЕВИРА ПДФ Штампа Ел. пошта

На Универзитету у Нишу промовисана је монографија „Multipoint Methods for Solving Nonlinear Equations“ групе нишких  аутора:  професора Универзитета у Нишу  др Миодрага Петковића са Електронског факултета, проф.  др Љиљане Петковић са Машинског факултета, др Јоване Џунић са Електронског факултета и професора Бенија  Нета са Универзитета у Монтереју (Beny Neta, Монтереј, САД),  на енглеском језику,  у издању највећег светског  издавача у области научне литературе  Elzevir (Elsevier ).
Промоцији је присуствовао и државни секретар Министарства за образовање, науку и технолошки развој Републике Србије проф. др Радивоје Митровић. Он је приликом свог обраћања рекао да објављивање монографије чијој промоцији присуствује само доказује да наука не зна за границе и да је труд нишких аутора доказ да  „одлив мозгова “  може да замени њихова  „циркулација“ .
Petkovic_promocija_ministarPetkovic_promocija


На промоцији монографије су говорили и проректор Универзитета у Нишу проф. др Ненад Павловић, заменик управника Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу проф. др Драган Жунић, декан Електронског факултетау Нишу проф. др Драган Јанковић, декан Машинског факултета у Нишу проф. др Властимир Николић и сами аутори.
Професор  др Миодраг Петковић је истакао да је монографија објављена после две године рада,  вишемесечне рецензентске процедуре и едитовања. Он је истакао  да је ово једна од врло ретких књига у издању Елзевира,  чији аутори потичу са неког универзитета у ширем региону овог дела Европе.
Проф. др Љиљана Петковић је објаснила да  монографија припада области Нумеричке математике и на преко 300 страница даје систематски приказ ефикасних вишекорачних метода за решавање нелинеарних једначина. Она је истакла да о  актуелности ове теме сведочи податак да је за само последњих 10 година објављено око 500 радова на исту тему у реномираним часописима.
Др Јована Џунић је нагласила чињеницу  да, према реферату тима од пет  анонимних  рецензената :  “Резултати из поменутих радова представљају највећи напредак у овој области Теорије итеративних процеса у последњих 50 година“.