Dec
12
2012
ПРОМОВИСАН BRIDGE ПРОЈЕКАТ-СТВОРИ СВОЈУ БУДУЋНОСТ ПДФ Штампа Ел. пошта

Пројекат BRIDGE, који омогућава студентима и директорима малих и средњих предузећа из југоисточне Србије образовање по европским стандардима, званично је представљен у четвртак 13. децембра 2012. године на  Универзитету у Нишу. Овим поводом, окупљеним званицама су се обратили Предраг Стоиљковић, директор CIM Групе,  проф. др Волфрам Шарф  (Wolfram Scharff), директор IFU  Института, проф. др Драган Антић, ректор Универзитета у Нишу, др Драган Костић, председник Регионалне привредне коморе Ниш и  Штефани Рук (Steffanie Ruck), званичник Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ).
Bridge1projekat_bridge

Тим поводом Предраг Стоиљковић, директор CIM Групе је изјавио: „Приближавање ЕУ отвара велике прилике за српску економију, али истовремено креира и велике изазове. То посебно важи за регион југоисточне Србије у коме SME и студенти немају адекватна знања и вештине како би изашли на крај са променама које ће уследити. Заједно са партнерима идентификовали смо да постоји велика потреба за креирањем иновативног програма који ће премостити шупљину-„изградити мост“ -  и помоћи како SME тако и студентима да говоре исти језик као и инвеститори и компаније из ЕУ и омогућити им да прихвате бизнис моделе који су предуслов за остваривање сарадње и рад на ЕУ тржишту. Уверен сам да ћемо реализацијом овог пројекта допринети повећању запослености, конкурентности, значајнијој примени знања, истраживања и научних достигнућа и, с тим у вези, расту просперитета и стабилности у региону.“
Predrag_StoiljkovicDragan_Antic

Регионална привредна комора Ниш је препознала значај пројекта Bridge, а председник РПК Ниш др Драган Костић, овом приликом је изјавио:“ РПК Ниш кроз овај пројекат остварује своју мисију-подизање капацитета привреде региона и унаређења нивоа рада привредних друштава. РПК Ниш је на овај начин обезбедила низ квалитетних и стручних едукација које ће за наше чланице бити бесплатне  и оне представљају нову услугу коју комора пружа привредницима.“

„Универзитет у Нишу је високошколска установа која у свом саставу има 13 акредитованих факултета у свим научним пољима на којима студира више од 30.000 студената на свим нивоима студија. У претходном периоду, кроз свакодневни рад са студентима, као и на основу контаката које редовно одржавамо са привредним окружењем, установили смо да постоји потреба за даљим побољшањем наших студијских програма,  како би што боље одговорили захтевима и очекивањима савременог европског друства. Сматрамо да је реализација BRIDGE пројекта још један корак у правом смеру“, изјавио је проф. др Драган Антић, ректор Универзитета у Нишу.

Пројекат не би било могуће реализовати без подршке немачког Министарства за међународну економску сарадњу (BMZ) и немачке организације за међународну сарадњу (GIZ). „Немачка подржава приближавање Србије Европској унији и одрживи економски развој земље. Највећу билатералну финансијску помоћ Србија добија из Немачке. Од 2000. године до данас, Србија је добила помоћ у висини од 1,2 милијарде евра, а само у 2011. години преко 230 милиона евра. Осим тога, скоро 20 процената ЕУ подршке долази од немачких пореских обвезника (у висини од укупно 2,2 милијарде евра)“, изјавила је том приликом Штефани Рук (Steffanie Ruck), званичник Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ).
Steffanie_RuckWolfram_Scharff
Пројекат BRIDGE је настао као плод сарадње CIM Групе из Ниша са немачким партнером IfU из Дрездена, Универзитетом у Нишу и Регионалном привредном комором Ниша, а под покровитељством немачког Министарства за међународну економску сарадњу (BMZ) и немачке организације за међународну сарадњу (GIZ).

Иницијатива за развијањем BRIDGE пројекта је настала након препознате потребе за стварањем базе младих професионалаца на југу Србије којима је потребна обука у складу са захтевима модерног тржишта, а у сусрет процесу ЕУ интеграција Србије.

CIM Група је водећа компанија на територији Западног Балкана за пружање консултантских услуга за системе менаџмента, развој и имплементацију софтвера и образовање и обуку за побољшање перформанси пословних процеса. CIM послује од 1991. године у 19 земаља широм света. CIM Група је прва компанија са ових простора која учествује на пројектима Европске комисије, а званична студија Европске комисије издваја CIM Group као српску компанију која је освојила највише пројеката из поменутих програма.

IfU - Институт за мониторинг животне средине, већ 20 година успешно делује у областима реализације научно-истраживачких пројеката и њихово коришћење у производњи иновативних концепата за мала и средња подузећа, као и у тренинзима и квалификацијама одговарајућих стручњака и подузећа. Водећи стручњаци IfU GmbH су чланови бројних угледних међународних одбора.

Немачко друштво за међународну сарадњу (GIZ) је асоцијација која подржава владу СР Немачке у остваривању циљева у областима међународне сарадње. GIZ даје подршку пројектима  који за циљ имају економску сарадњу и одрживи развој. Такође, GIZ учествује у међународном образовном раду широм света.

Више информација о програму пројекта BRIDGE и предавачима можете пронаћи на адреси www.mybridge.rs