Dec
06
2012
НАЈВЕЋИ СВЕТСКИ ИЗДАВАЧ ELSEVIER ПУБЛИКОВАО КЊИГУ НИШКИХ МАТЕМАТИЧАРА ПДФ Штампа Ел. пошта

korice_za_elsevierПосле две године рада,  вишемесечне рецензентске процедуре и едитовања, највећи светски издавач у области научне литературе Elsevier публиковао је монографију „Multipoint Methods for Solving Nonlinear Equations“ на енглеском језику,  групе аутора-  професора Универзитета у Нишу  др Миодрага Петковића са Електронског факултета, др Љиљане Петковић са Машинског факултета, др Јоване Џунић са Електронског факултета и професора Бенија  Нета (Beny Neta, Монтереј, САД). Треба истаћи да је ово једна од врло ретких књига у издању Elsevierа, ако не и једина, чији аутори потичу са неког универзитета у ширем региону овог дела Европе.

Идеја за писање ове књиге настала је за време боравка професора Љиљане и Миодрага Петковића на Харвард универзитету у Бостону 2009. године и сусрета са Ксиангом Кунгом, једним од светских лидера у области компјутерских наука и  пиониром у области која је разматрана у монографији (на фотографији доле  са нишким професорима).   

Објављена монографија припада области Нумеричке математике и на преко 300 страница даје систематски приказ ефикасних вишекорачних метода за решавање нелинеарних једначина. О актуелности ове теме сведочи податак да је за само последњих 10 година објављено око 500 радова на исту тему у реномираним часописима.  Поменути аутори са Универзитета у Нишу,  у последњих пет година,    публиковали су око 40 радова из ове области у познатим светским часописима и њихови резултати чине већи део монографије. Објављени  радови имају вискок индекс цитираности у текстовима из ове области. Можда важније од броја објављених резултата је чињеница да, према реферату тима од 5 анонимних  рецензената :  “Резултати из поменутих радова представљају највећи напредак у овој области Теорије итеративних процеса у последњих 50 година.”). Као резултат тога је и посебно признање професору Миодрагу Петковићу који је пре две године изабран  за уредника области  (на позицији  Associate Editora) у два врхунска  Elsevieroва часописа J. Computational and Applied Mathematics и Applied Mathematics and Computation. Професору Миодрагу Петковићу ово је четврта монографија издата од стране реномираних светских издавача; претодне три су објавили Springer (1989. и 2008) и Wiley (коаутор професор Љиљана Петковић).

autori_za_elsevier

Вредно је поменути да је један од коаутора, др Јована Џунић, у последње две године креирала више оригиналних метода за решавање нелинеарних једначина, који представљају главни део њене докторске дисертације из марта 2012. године и који чине два важна поглавља монографије.