Nov
28
2012
ИНИЦИРАНА САРАДЊА СА БЕЛГИЈСКИМ УНИВЕРЗИТЕТОМ У ЛУВЕНУ ПДФ Штампа Ел. пошта

У сусрет семинару „Обука, тренинг и инкулузија пливача са нижим степеном физичког инвалидитета“ Универзитет у Нишу су посетили представници   Факултета спорта и физичког васпитања,    продекан проф. др Томислав Окичић,  шеф докторских студија проф. др Драгана Берић, председник Асоцијације адаптивног пливања Србије проф. др Марко Александровић и један од иностраних предавача проф. др Данијел Дејли ( Daniel Daly), специјалиста из адаптивног пливања са белгијског Универзитета у Лувену (Universiteit Leuven).  У разговору са  проректорима  Универзитета у Нишу проф. др Добрицом  Живковићем  и проф. др Весном  Лопичић, било је речи  о могућностима потписивања уговора о сарадњи између  Факултета спорта и физичког васпитања  Универзитета у Нишу и  Факултета за кинезиологију и рехабилитационе науке Универзитета у Луевну која, како је истакнуто,    преко заједничких пројеката и  коауторских радова, неформално  већ дуже време траје. Такође,  два дипломирана студента ФСФВ-а тренутно се налазе на мастер студијама на Универзитету у Луену на катедри коју држи професор Дејли.  Поред сарадње ова два факултета потекла је и иницијатива да се она  прошири и на Департман за славистику Унверзитета у Лувeну и Департмана за српски језик Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

 

ADAPTIVNO_PLIVANJE_1ADAPTIVNO_PLIVANJE_2














Дводневни семинар под називом „Обука, тренинг и инклузија пливача са нижим степеном физичког инвалидитета“ који је намењен пливачким тренерима (и онима који то желе да постану), како би усвојили нова знања из обуке пливања особа са ниским степеном инвалидитета. Семинар се састоји од теоретских предавања и практичних приказа. Теоретски део се одржава на Универзитету у Нишу (30.11.2012),  а практични на базену Спортсклог центра „Чаир“ (01.12.2012).
На семинару ће предавати низ еминентних стручњака,  светски познати  ауторитети из параолимпијског пливања као и лидери домаће пливачке струке,  Данијел Дејли и  Јонас Мартенс - Белгија,  Миливој Доспај – Србија,  Владимир Марковић - Канада. Циљ семинара је едукација пливачких тренера у сврху побољшања организације тренинга и повећања броја активних параолимпијских пливача у Србији.
Организатори семинара су Асоцијација адаптивног пливања Србије уз помоћ Факултета спорта и физичкогваспитања Универзитета у Нишу у сарадњи са Градом Нишом, Спортским савезом инвалида Србије, Апараолимпијским комитетом Србије, Пливачким савезом Србије, Градским општинама Пентелеј и Медијана и Спортским центром“Ћаир“.