Nov
28
2012
УНИВЕРЗИТЕТСКА ИЗДАЊА НА 49. НИШКОМ САЈМУ КЊИГА И ГРАФИКЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

Универзитет у Нишу ове године, други пут за редом, учествује као самостални излагач на 49. Нишком сајму књига и графике који се у Хали “Чаир” одржава од 22. до 28. новембра у организацији Нишког културног центра. Издавачка јединица Универзитета у Нишу у сарадњи са Центром за научноистраживачи рад Српске академије наука и уметности и Универзитета у Нишу, представља на посебном штанду, своју издавачку продукцију. Штанд нудити универзитетска дела која обухватају научне часописе, зборнике, монографије, енциклопедије, збирке поезије, периодичне и остале пригодне публикације намењене универзитетским професорима, студентима и широј научној јавности.
       Издавачка делатност Универзитета у Нишу која има традицију дугу 42 године и иза себе значајну научну продукцију, пре свега часописну, препознатљива је по издавању научног часописа FACTA UNIVERSITATIS са 14 одвојених серија, према различитим научним дисциплинама, и часописа за друштвене науке ТЕМЕ. Ови научни часописи, афирмисани код нас и у свету, публикују научне радове домаћих и страних аутора и то на енглеском језику ( све серије FACTA UNIVERSITATIS ), или претежно  на српском језику и неком од светских језика ( часопис ТЕМЕ ). Посетиоцима Сајма су на штанду Универзитета у Нишу доступни најновији бројеви ових часописа, као и издања из претходних година. Поред научних часописа,  изложена су и дела публикована у оквиру две библиотеке формиране у оквиру Издавачке јединице Универзитета у Нишу – библиотеке Akademia која обухвата уџбенике, помоћне уџбенике и приручнике, и библиотеке Sciencia коју чине монографска дела. На штанду су публикације о Универзитету, поједини уџбеници, зборници радова, монографије…
 Sajam_knjiga_1Sajam_knjiga_2      














Универзитет у Нишу, као суиздавач зборника радова Ниш и Византија, представља  најновије издање ове публикација која, са приближавањем јубилеја Миланског едикта 2013. године, изазива све већу пажњу научне јавности. Универзитетски радници се на овогодишњем штанду сусрећу и са актуелном публикацијом Култура квалитета у високом образовању уредника проф.др Весна Лопичић. Младима су намењена нова издања - Водич за бруцоше и информатори за упис на поједине факултете.
        Центар САНУ се такође представља најновијим делима публикованим између два сајма. Међу њима су монографија уредника проф.др Мирољуба М. Стојановића У Србији и о  Србији, Стјепан Иванович Чахотин, затим зборник радова уредника проф. др Љубише Митровића   Становништво југоисточне Србије: демографска репродукција и социо-културна динамика и  монографија  уредника проф. др Драгана Жунића Традиционална естетска култура: И Г Р А. Поред ових најновијих публикација, изложена су и старија издања која привлаче пажњу читалаца.  Такво је Енциклопедија Ниша-Култура, капитално издање које је прошле године било прави хит на штанду, јер је изазвало велико интересовање читалачке публике.               
        У недељи Сајма, универзитетске публикације могу да се набаве по повољнијим ценама. На штанду Универзитета у Нишу сајамске цене су ниже за 30 до 50 процената.
        Иначе, Универзитет у Нишу своја издања већ годинама представља на Медјународном београдском сајму књига, у оквиру обједињеног штанда Центра за промоцију науке, у друштву научноистраживачких институција из целе земље. Учешће на Нишком сајму књиге и графике које је прошле године било прво сајамско представљање нишкој академској и широј јавности, настављено је ове године и полако прераста у традицију.