Nov
20
2012
ПРОФЕСОРУ МИТКОВИЋУ УРУЧЕН ЗНАК АКАДЕМИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

Новоизабраном дописном  члану Српске академије наука и уметности  редовном професору Медицинског факултета Универзитета у Нишу и директору Ортопедско-трауматолошке клинике Клиничког центра Ниш  др Милораду Митковићу,  на обележавању Дана ове највише научно-образовне институције у земљи  19. новембра 2012. године,  званично су уручени Повеља о избору и Знак  Академије .

prof_Mitkovic

Mitkovic_SANU1

























Поводом званичног уласка у редове САНУ, академик Митковић каже: ”Избор за дописног члана САНУ представља највеће признање за мој целокупни досадашњи професионални, научни и едукативни рад. У исто време доживео сам га као велику обавезу да наставим са интензивним научним и професионалним радом. Служење Србији ми је одувек представљало велику сатисфакцију. Остварење научних резултата у Србији који су већи од оних које успеју да остваре најразвијеније земље је највећа сатисфакција. По позиву сам радио у најпознатијим институтима и болницама у свету које су мени и породици увек нудили посебне услове али мотиви за живот и рад међу својима су увек јачи од било каквих тадашњих и садашњих понуда. Волео бих да будем обичан човек што мање познат медијима.”

Mitkovic_SANUMitkovic_SANU2














Током своје каријере академик  Митковић је остварио значајна научна достигнућа, изумео бројне  иновације, оперисао и лечио на хиљаде пацијената, како у земљи тако и у иностранству  и све то уз непрекидан и  предан педагошки рад, што  га је и  препоручило за чланство у САНУ. Аутор је 44 патента признатих у земљи и иностранству, развио је, испитао и увео оригиналне методе и уређаје у области ортопедске хирургије, у Србији је први увео савремене методе међу којима ендоскопску хирургију колена и многе друге. Изузетна академска достигнућа треба допунити и податком да је академик Митковић аутор или коаутор 391 публикованог рада, да је руководио или  руководи на реализацији 12 пројеката, редовни је члан  Академије Медицинских наука СЛД и других бројних удружења и асоцијација. Гостујући је професор на многим светским универзитетима и лауреат бројних награда међу  којима и највећег признања Града Ниша- “Награде  11. јануар”.
Академик Митковић се  тренутно бави хируршким и научно-истраживачким радом. Истраживања су везана за израду нових уређаја високе технологије и метода у ортопедској хирургији. Такође, у сарадњи са Машинским факултетом разрађује нову методу компјутерске симулације хируршких захвата у циљу увежбавања млађих хирурга за извођење компликованијих хируршких интервенција.

Биографију академика Митковића погледајте овде.(pdf)

CV академика Митковића погледајте овде.(pdf)