Oct
31
2012
КОНКРЕТИЗОВАНА САРАДЊА СА НОВГОРОДСКИМ ДРЖАВНИМ УНИВЕРЗИТЕТОМ ПДФ Штампа Ел. пошта

На основу договора о сарадњи између Универзитета у Нишу и Новгородског државног  универзитета "Јарослав Мудри" ( Велики Новгород , Русија)  на Електронском  факултету  у Нишу 01. новембра 2012. године,  договoрен је План  сарадње  између Катедре за Теоријску електротехнику тог факултета и  Катедре за Пројектовање и технологију електронске опреме Универзитета у Великом Новгороду за 2012-2013. годину.  
 
Novgorod_BicurinNovgorod_Bicurin














Проф. др Мирза Бичурин са Новгородског универзитета са својим сарадником,  и српским колегом проф. др Славољубом  Алексићем, шефом Катедре за Теоријску електротехнику Електронског факултета у Нишу, посетио је и Универзитет у Нишу. Они су о плановима за реализацију постигнутог договора  обавестили проректора за међународну сарадњу проф. др Весну Лопичић. Према том плану Катедра за Теоријску електротехнику  у Нишу ће извршити теоријска истраживања у  областима прорачуна магнетног поља сталних магнета, узимајући у обзир магнетну екранизацију и моделовање електромагнетног поља микроталасних структура заснованих на микрострип, слот и копланарним линијама коришћењем нумеричких метода. Катедра за Пројектовање и технологију електронске опреме у Великом Новгороду има задатке везане за израду магнетоелектричних микроталасних узорака на бази теоретских резултата добијених од стране чланова Катедре за Теоријску електротехнику и пројектовање мерних сталака и извршавање мерења карактеристика произведених микроталасних узорака.

Професори Бичурин и Алексић су проректора проф. др Весну  Лопичић известили да ће  уговорне стране, поред наведеног,  извршавати анализу добијених  резултата, радити на припремању заједничких публикација и извештаја о резултатима обављених истраживања са циљем учествовања на научним конференцијама.  Предвиђено је  и да руске и српске колеге  суделују у припреми заједничких пројеката финансираних од стране Руске федерације за Основна истраживања, федералних програма руског Министарства образовања и међународних конкурса.