May
13
2012
НИШКА АКАДЕМСКА ЗАЈЕДНИЦА У ЗНАКУ ОБРАЗОВАЊА ИЗ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


Представници Завода за интелектуалну својину Републике Србије уз подршку Европское патентне академије која је део  Европског завода за патенте,  одржали су у понедељак 14.  маја на  Универзитету у Нишу семинар на тему ''Образовање из интелектуалне својине на универзитетима у Србији'' .
Семинар је одржан  у оквиру националног пројекта „Подршка оснивању Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије“, у вредности од 2.2 милиона €, који финансира Делегација Европске Уније у Републици Србији, а који спроводи Европски завод за патенте.
Intelektualna_svojinaIntelektualna_svojina1














Тема семинара биле су  су заштита интелектуалне својине на Универзитетима у Србији, подстицање иновација и проналазаштва, као и пријава патената. Полазници семинара имали су прилике да чују  како заштитити идеје, функционисање патената, коришћење базе података у циљу претраживања патената, коришћење патената и разумевање патентних захтева.
Организатори скупа имали су за циљ да едукацијом из ове области утичу на подизање нивоа свести припадника академске заједнице у целој земљи о значају патената за развој привреде и целокупног нашег друштва. Семинару су присуствовали  професори, деканим и стручни сарадницима  факултета  који изучавају природне науке, инжењерство, право, медицину или бизнис администрацију.
На семинару су говорили  проф. др Мирољуб Грозданић, ректор Универзитета у Нишу, Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, др Давид Јелерчич, директор пројекта Европског завода за патенте и проф. др Лоран Мандерије, професор права интелектуалне својине на Бокони Универзитету у Милану.