Apr
12
2012
ПРОФЕСОР ЂОРЂЕВИЋ ПОСТАО ЧЛАН ИЗВРШНОГ КОМИТЕТА ЕФД ПДФ Штампа Ел. пошта

Prof_G_Djordjevic    Др Горан Ђорђевић, редовни професор и шеф Катедре за теоријску физику Природно – математичког факултета Универзитета у Нишу, на годишњој, изборној, скупштини Савета Европског физичког друштва одржаној 30 – 31. марта 2012. године у ЦЕРН-у, Женева, изабран је за члана Извршног комитета Европског физичког друштва  (Executive Committee of the European Physical Society).
    Европско физичко друштво са седиштем на Универзитету Алзас, Милуз, Француска, је једно од највећих и најбоље организованих стручних удружења у Европи, које чине 41 земља чланица са десетинама придружених институција и око 3000 индвидуалних чланова.
   Избор проф. Ђорђевића је значајно признање за Универзитет у Нишу,  као и за заједницу физичара у Србији и за регион Балкана, посебно за Мрежу математичке и теоријске физике земаља Југоисточне Европе  (Southeastern European Network in Mathematical and Theoretical Physics, SEENET-MTP, www.seenet-mtp.info/), са седиштем у Нишу, с обзиром на чињеницу да је он  њен оснивач и извршни директор од  2003. године.
Проф. др Горан Ђорђевић је изабран на упражњено место у Извршном одбору у конкуренцији представника Финске и Словачке. Извршни одбор EPS чини председник и 10 чланова и представља највиши орган руковођења и управљања Друштвом између годишњих скупштина. Мандат чланова Извршног одбора је двогодишњи, са могућношћу једног реизбора. Ово је први пут да физичар из Србије буде изабран у најуже руководство Европског физичког друштва.

Више информација о ЕФД и његовом раду може се наћи на sajtu www.eps.org.