Mar
07
2012
ПОСЕТА НОРВЕШКОГ АМБАСАДОРА ПДФ Штампа Ел. пошта

Poseta_norveski_ambasador_na_univerzitetu_2102_03_05


После трогодишње реализације програма  "SERBIA-NORWAY SCHOLARSHIP SCHEME" Универзитет у Нишу су посетили Његова екселенција  Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији  Нилс Рагнер Камсвег, представник Министарства иностраних послова Норвешке  Асбјорн Брандсруд и шеф Канцеларије за међународну сарадњу Универзитета у Трондхајму Хилде Ские.

Норешка делегација је са ректором Универзитета у Нишу проф. др Мирољубом Гроздановићем и  проректорима проф. др Весном Лопичић, проф. др Томиславом Павловићем, проф. др Драганом Денићем и проф. др Слободаном Антићем  разговарала о могућностима наставка и проширења досадашње сарадње.

Домаћини су гостима изнели изузетно позитивне утиске 76 младих академаца  који су , у оквиру програма, похађали наставу са норвешким колегама  на NTNU. Руководство Универзитета у Нишу је изразило наду да ће сарадња у оквиру размене студената бити настављена и, можда проширена и на друге области.
Изразивши задовољство због досадашње успешне сарадње, гости из Норвешке, на челу са Амбасадором Камсвегом, рекли су да ће свом Министарству пренети позитивне утиске и са надлежним институцијама  размотрити могућност даље реализације програма, у зависности од тога колико ће још дуго њихова држава финансијски да подржава овакве програме.
Poseta_norveskog_ambasadora_univerzitetu_1_2102_03_05Poseta_norveskog_ambasadora_univerzitetu_2102_03_05














Иначе, уговор о сарадњи између Универзитета за науку и технологију у Трондхајму  - NTNU и Универзитета у Нишу, потписан је  јуна 2009. године. На основу тог документа норвешко Министарство иностраних послова оформило је фонд за финансирање програма стипендија под називом "SERBIA-NORWAY". У  оквиру овог програма, до  сада је 76 студената са Електронског, Машинског, Економског, Медицинског, Факултета заштите на раду и Факултета спорта и физичког васпитања,  боравило на Универзитету у Трондхајму.