Dec
26
2011
ПРЕДСТАВЉЕН ТЕМПУС ПРОЈЕКАТ “ЈЕДНАК ПРИСТУП ЗА СВЕ“ ПДФ Штампа Ел. пошта

    На Универзитету у Нишу, 16. децембра 2011. године,  оджан је први (kick-off) састанак у оквиру ТЕМПУС пројекта чији је носилац ова високошколска институција,  под називом  „Једнак приступ за све:  оснаживање социјалне димензије у циљу јачања Европског простора високог образовања“. Основни циљ пројекта је успостављање структурних  претпоставки за повећање шанси подзаступљених група младих људи да стекну високо образовање на универзитетима у Србији.
Jednake_sanse_16_12_2011 Jednake_sanse_16_12_2011_1    













    На састанку је наглашено да је врло  важно то што је  пројекат структуриран,   тако  да мења друштвену стварност у циљу једнаког приступа за све потенцијалне студенте у Србији (унапређење законске регулативе, студентских служби за подрску студентима који долазе из недовољно заступљених група студентата и сл.  Такође је  разматрана динамика активности предвиђених пројектом и представљени су радни пакети од стране носиоца пакета.
     Нослилац пројекта, који ће трајати три године   је Универзитет у Нишу.  Партнери  у пројекту су:  Универзитет у Београду,  Универзитет у Новом Саду, Државни универзитет у Новом Пазару,  Универзитет уметности у Београду,  разне студентске асоцијације  почев од најопштијих као што је СКОНУС,  до специјализованих као сто су Удружење ромских студената и Студената са инвалидитетом, потом Центар за образовње политике,  Министарство просвете и науке и следеће државне институције:  Повереница за заштиту равноправности Републике Србије, Републички завод за статистику, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Влада републике Србије.  Као инострани патрнери у пројекту учествују:  Универзитет у Барселони,  Универзитет у Роехамптону, Велика Британија, Универзитет у Марибору и Универзитет у Великом Трнову.
    Иначе, резултати  анализа  показују да су у високом образовању у Србији подзаступљени:  млади људи из породица са ниским економским стандардом, млади људи из породица са ниским образовањем, сеоска популација, млади ромске националности, млади са индвалидитетом и млади из средњих стручних школа.
Очекује се да се  након спровођења пројектних активности постигну следећи резултати:
1. Предлог мера за равноправно укључивање свих група потенцијалних студената у високо образовање;
2.Предлог новог закона о ученичком и студентском стандарду (и одговарајућих интерних правилника на универзитетима):
3.Унапређење прикупљања података о социјалној димензији високог образовања, кроз нову методологију, показатеље и процедуре;
4.Успостављање мреже студентске подршке на српским универзитетима која би била координисана из једног националног координационог центра;
5.Унапређење (и увођење тамо где тога уопште нема) асистивне технологије на универзитетима;
Учесници у пројекту сматрају да ће резултати  користити најпре садашњим и потенцијалним студентима, али и читавом друштву које ће потпуније користити своје људске ресурсе.
 Jednake_sanse_16_12_2011_2   Кроз овај пројекат се спроводи увођење социјалне димензије у високо образовање у Србији.
Пројекат „Једнак приступ за све:  оснаживање социјалне димензије у циљу јачања Европског простора високог образовања“ један је дан од 60 ТЕМПУС пројеката који су одобрени ове године. Иначе ово је  је други  ТЕМПУС пројекат који води Универзитет у Нишу,  а колико је то велики успех за ову високошколску  институцију  говори и чињеница се  од поменутих  60 пројеката,  само 13  координишу  на универзитетима који се нaлазе у земљама изван Европске уније.

Презентација пројекта.