Dec
14
2011
ОДРЖАН СИМПОЗИЈУМ CogSciNiš 2011 ПДФ Штампа Ел. пошта

CogSciNis_2011    У сусрет обележавања прве годишњице од оснивања Форума за когнитивне науке Универзитета у Нишу на овој високошколској институцији одржан је  Први симпозијум из области когнитивних наука - CogSciNiš.

   Симпозијум је отворио проректор Универзитета у Нишу проф. др Томислав Павловић изразивши наду да би, с обзиром на резултате једногодишњег рада,  Форум могао да прерасте у Интердисциплинарни центар. Присутне је поздравио и заменик управника Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу проф. др Драган Жунић информишући их о историјату Центра и његовом развоју од оснивања до данашњих дана.

  Координатор Форума за когнитивне науке проф. др Ђорђе Видановић је истако да у сусрет обележавања годишњици постојања и рада у оквиру Центра за Научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу, сви чланови Форума осећају задовољство и част што су део пројекта који ће нашој научној и стручној јавности представити најатрактивнији и најсавременији део данашње науке који се бави интердисциплинарним истраживањима ума и интелигенције, и који, према прихваћеној дефиницији, обухвата философију (ума), когнитивну психологију, когнитивну неуронауку, лингвистику, теорију вештачке интелигенције и антропологију. Професор Видановић је нагласио да је пожељно и учешће других наука. Он је представио резултате једногодишњег рада и одржао уводно предавање на тему :" Друштвени ум".

У оквиру прве сесије Симпозијума одржана су још три предавања,  а током друге још четири. 

   Први симпозијум из области когнитивних наука CogSciNiš  одржан је у  организацији Универзитета у Нишу, Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета и Форума за когнитивне науке (www.cogsci.ni.ac.rs).

      Симпозијум је отворен за све заинтересоване.

      Програм скупа
      Зборник сажетака предавања