Oct
28
2011
ОДРЖАН СИМПОЗИЈУМ „ПОРОДИЦА СА АДОЛЕСЦЕНТОМ У ТРАНЗИЦИЈИ“ ПДФ Штампа Ел. пошта

      У организацији Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу одржан је III  Научни симпозијум са међународним учешћем, на тему: Породица са адолесцентом у транзицији. Пленарно предавање одржала је породични психотерапеут  директорка  Асоцијације системских терапеута у Београду прим. др мед. сц Невена Херцог-Чаловска. Предавање се односило на примену системског приступа породици као начина повећања резилијентности адолесцената.
 Porodica_u_tranziciji_1_09_12_2011      Симпозијум је окупио значајан број стручњака у области истраживања капацитета  породице у транзицији за раст и развој адолесцената, али и у области терапијског и превентивног ментално-хигијенског рада. Уз тридесетак излагача, скупу је присуствовао и велики број заинтересованих стручњака из земље, као и из региона (Република Српска, Македонија, Хрватска). Изложени  су резултати истраживања у оквиру пројекта Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу:  Социокултурне прилике и емоционални корелати омладине; пројекта Филозофског факултета у Нишу: Индикатори и модели уклађивања улога на послу и у породици; и пројекта Филозофског факултета у Новом Саду: Породица као вредност у друштву у транзицији. Успостављени контакти довели су до договора о даљој сарадњи како на побољшању истраживачких нацрта (уједначавањем методологије), тако и на плану терапијског рада.
 Porodica_u_tranziciji_09_12_2011    
   У оквиру Симпозијума одржан је и  округли сто на тему: Десет година истраживања афективног везивања у Србији. Округли сто je окупио  истраживаче из области везаности који су ову прилику искористили и за договор о  формалном удруживању, односно о формирању секције Друштва психолога Србије која би за област деловања имала истраживање блиских односа, превасходно из теоријског и методолошког оквира афективне везаности. Оснивачка скупштина секције одржана је по завршетку Округлог стола. На састанку су усвојени предлози назива секције, циљева и начина деловања, као и предлог за  председницу секције.




Програм Симпозијума можете погледати овде.