Oct
27
2011
НАЈВЕЋИ СВЕТСКИ ИЗДАВАЧ ELSEVIER ПУБЛИКУЈЕ МОНОГРАФИЈУ НИШКИХ МАТЕМАТИЧАРА ПДФ Штампа Ел. пошта

    После вишемесечне рецензентске процедуре, едиторски и менаџерски тим мултинационалне издавачке компаније Elsevier прихватио је да штампа рукопис под називом „Multipoint Methods for Solving Nonlinear Equations“ као монографију на енглеском језику. Аутори књиге су професори Универзитета у Нишу  др Миодраг Петковић са Електронског факултета и др Љиљана Петковић са Машинског факултета, Јована Џунић са Електронског факултета и професор Beny Neta (Monterey, SAD). Књига припада области нумеричке математике и бави се ефикасним вишекорачним методима за решавање нелинеарних једначина. Поменути аутори са Универзитета  у Нишу објавили су  око 30 радова из ове области у последњих 5 година у познатим међународним часописима и ови њихови резултати чине већи део монографије.

  Заједно са Springerom, Elsevier је највећи и најреномиранији  светски издавач у области науке који издаје око 2000 научних часописа. Поменимо да је професор Миодраг Петковић на позицији Associate Editora у два врхунска Elsevierova часописа J. Computational and Applied Mathematics и Applied Mathematics and Computation. 

elsevir_autori_monografije_27_10_2011

    Љиљана Петковић, Хсианг Т. Кунг, Миодраг Петковић, Јована Џунић

    Идеја за писање ове књиге настала је за време боравка Љиљане и Миодрага Петковића на Харвард универзитету у Бостону 2009. године и сусрета са професором Хсианг Т. Кунгом, једним од пионира у области која је разматрана у књизи, а данас једним од водећих светских експерата у области компјутерских наука. Јована Џунић је у последње две године креирала више оригиналних врло ефикасних нумеричких алгоритама за решавање нелинеарних једначина и управо завршава докторску дисертацију  из ове области под менторством професора М. Петковића.