Oct
26
2011
ФУГА - ТРИ ИЗЛОЖБЕ ПЕРИЦЕ ДОНКОВА ПДФ Штампа Ел. пошта

    У галерији Графичког колектива у Београду у току је изложба овогодишњег  добитника највеће награде  Града Ниша - 11. јануар  проф. мр Перице Донкова.
    Ова изложба је први део изложбеног триптиха овог уметника под називом „Фуга”. Већ у петак 28.10. 2011. године, проф. Донков  ће представити своје најновије радове и у београдској Галерији 73, а почетком наредне године  и у соби 12 некадашњег концентрационог логора Црвени крст у Нишу.  

Pozivnica_fuga_73
    Та соба, у којој је планирано бекство из злогласног логора  је и централна тачка све три изложбе - фуга на латинском значи  бекство.  Ту су били затворени Јевреји, Срби, Цигани ,  грађани, комунисти и симпатизери покрета отпора. Кроз логор је прошло 30.000 људи, а на стратишту Бубањ стрељано је 12.000. Остали су распоређивани по другим логорима Европе или послати на принудни рад у Немачку. Бекство 12. фебруара 1942. године било је  прво бекство из логора у поробљеној Европи. Побегло је 105 логораша, а 40 их је остало убијено на жицама. Притом је страдало 11 Немаца а за  одмазду, одмах је стрељано 1100 грађана.
На основу тих чињеница проф. Донков  разматра присилу и принуду као део човекове природе, а не као одређење једне нације или групе људи.

pozivnica_graficki

    У Галерији графичког колектива Донков прави делимичну реконструкцију собе 12, метафизичку спекулацију – минималистички амбијент као метафору менталног и физичког угњетавања, и тескобе.
    На изложби у Галерији 73, тежиште је стављено на лични проблем одрастања, уз проблем превазилажења творца – родитеља. Изложба је састављена од сликаних паноа са израженим централним знаком.
„Панои –слике груписани су и заједно творе некакву парадоксалну игру, која у бити представља жељу за самоспознајом, што је метафизичко бекство у себе, затварање, црпљење сазнања ван окружења спољног света, што је, у ствари, једна врста егзистенцијалистичког размишљања”, каже професор Донков.
    Трећа изложба представиће мапирање собе 12 и њено увођење у „уметничку географију“ кроз перформанс, фугу компоновану од звукова електричног трансформатора, птица и ветра.