Aug
09
2011
ПРОФЕСОР З. ПАНТИЋ ПРВИ ПРЕДСЕДНИК АЛУМНИ ЦЕНТРА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ ПДФ Штампа Ел. пошта

     Ректор Универзитета у Нишу проф. др Мирољуб Гроздановић именовао је ректора  Вентворт Института за технологију у Бостону (САД) проф. др Зорицу  Пантић   за првог  председника  Алумни центра Универзитета у Нишу.   2011_07_26_Predednica_alumni_centra   Прва жена ректор (предедник) једног техничког  института у Америци, иначе  некадашњи дипломац и наставник Електронског факултета Универзитета у Нишу, истакла је   приликом именовања  да јој је приоритени циљ евидентирање, умрежавање и успостављање комуникације између бивших дипломаца (алумнија)   Универзитета. И то  првенствено оних   који сада живе и раде у иностранству, али  и  њиховој међусобној и  размени  идеја и искустава са колегама у Србији. Према речима прве председнице Алумни центра највише образовне институције у Нишу,  то би  требало   да  помогне развоју  матичне институције   како у  образовном тако  и технолошком смислу.
   Ректор Гроздановић је нагласио да очекује да проф. Пантић својом изузетном академском и предузетничком  репутацијом помогне у организацији и  функционисању Алумни центра, на начин како сличне организације функционишу у свету.  Он је изразио наду да се   Универзитет у Нишу и на тај начин још више приближи европским  и светским образовним  институцијама, у којима су  алумни организације  изузетно битни чиниоци њиховог напретка и финансирања.
 
 2011_07_26_Predednica_alumni_centra_1



  Професор др Зорица Пантић дипломирала је на Електронском факултету у Нишу 1975. магистрирала 1978. а докторирала 1982. године. Током три деценије научног и образовног рада, од Електронског факултета у Нишу, (1975-1984), преко Фулбрајтовог стипендисте и гостујућег професора на Универзитету Илиноис (1984-1989), директора Колеџа на Сан Франциско Државном универзитету (1989-2001), декана Универзитета Тексас у Сан Антонију (2001-2004), 2005. године стигла је до позиције прве жене ректора једног техничког института у САД - Вентворт Института за Технологију у Бостону.

Проф. Пантић је члан многих научних и стручних одбора и професионалних удружења. Добитник је бројних престижних награда, између осталог и титуле жене предузетнице године Сан Антонија.





Изјаве проф. др Зорице Пантић и ректора Универзитета у Нишу проф. др Мирољуба Гроздановића погледајте овде.