Oct
05
2011
ДОЦЕНТ ИЗ НИША У ФЕЈСБУКОВОМ ТИМУ ПДФ Штампа Ел. пошта

    Др Александар Илић, однедавно доцент на Природно- математичком факултету Универитета у  Нишу, постао је члан  Фејсбуковог тима (Facebook)  за нову апликацију „Рангирање пријатеља“ (Friend rankings),   ове најраширеније  друштвене интернет мреже у свету.   Годину дана радиће на развијању и контроли поменуте апликације  у седишту ове компаније у Америци.  
univerzitet_dr_alaksandar_ilic
    „Friend rankings“,   као и апликација „Timeline“ већ су представљене у САД,  а у свет би требало да буду пуштене до краја године.
   Доц. др Александар Илић за Фејсбук ради већ дуже време из Србије. Понуду  за прикључење тиму у седишту  ове  компаније која окупља прело 800 милиона  људи путем интернет мреже, добио је током пролећа.  Након   низа интервјуа, провере знања и способности, уследио је и позив за упознавање са условима рада у самом седишту, граду Пало Алто у Калифорнији недалеко од Сан Франциска, где је током лета поравио два месеца.
   Овај млади математички иинформатички експерт, прикључиће се   десетог октобра   Фејсбуковом тиму. Током боравка у САД планира да усавршава своје знање из области информатике и математике и посети престижне универзитете Стенфорд, Харвард,  Беркли и Принстон.
    Иако је тек изабран за доцента на Природно- математичком факултету за одлазак у Америку добио је пуну подршку руководства и колега са  свог факултета.
   Доц. Др Илић је један од најмлађих доктора наука на ПМФ-у,  докторирао  је са 26 година,  као студент и  асистент на Департамну за математику  објавио  је 50  научних радова у престижним светским часописама из области математике и информатике.