Sep
01
2011
БАЛКАНСКИ ЛЕТЊИ ИНСТИТУТ 2011 ПДФ Штампа Ел. пошта

   Балкански летњи Институт (Balkan Sуmmer Institуte BSI2011),  као  централни део активности Мреже математичке и теоријске физике Југоисточне Европе (Soуtheastern Eуropean Network in Mathematical and Theoretical Physics - SEENET-MTP), http://www.seenet-mtp.info у 2011. години,  одржан је   низом  комплементарних скупова у Нишу и Доњем Милановцу. 

2011_08_19__Seminar_BSS

Летњи институт отворен је   19. августа тродневним „Семинаром за наставнике  физике основних и средњих школа.  У  Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Нишу   полазницима семинара из Србије и земаља из региона, Македоније, Републике Српске, Словеније и Румуније,   добродошлицу су  пожелели   проректор Универзитета у Нишу проф. др Весна Лопичић и организатори Семинара,  извршни директор  проф. др Горан Ђорђевић управник Катедре за теоријску физику  Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу  и председник Мреже проф. др Раду Констатинеску декан Физиког факултета Универзитета у Крајови, Румунија.



2011_08_19__Seminar_BSS_publika    Тродневни Семинар је похађало  20- ак полазника. О савременим методама наставе физике предавања су одржали еминентни стручњаци  из Србије, Италије , Грчке, Румуније и Словеније. Предавања, постер секције и паралелне сесије, поред  теоријских , полазницима су обезбедили и могућност да практично испробају методе и технике  које треба да примене на својим часовима.


   Семинар је реализован уз подршку UNESKO BRESCE- VENICE и  Министарства просвете и науке Републике Србије.  Полазници су добили  сертификате.

   Велику пажњу посвих учесника семинара изазвала је   шездесетоминутна видеоконференција са CERN-om . Из CERN-a група гостујућих српских научника  и  руководилац Сектора за развој људских ресурса  Мик Стор говорили су о истраживањима и образовању у тој научној институцији.


2011_08_19__Seminar_BSS_CERN

   Како научне институције могу да се укључе у популаризацију науке показала је посета Астрономској станици  на планини Видојевици код Прокупља која је организована уз подршку  Астрономске опсераторије Београд  и пројекта BELISSIIMA.
Поред разгледања станице, учесници су одслушали и два научнопопуларна предавања о плановима за постављање великог телескопа „Милутин Миланковић”   и о популаризацији астронимије кроз интернет.

   Летњом  Школом  космологије и честица за студенте мастер и докторских студија BS2011, која је за циљ  имала  подизање нивоа знања студената и млађих истраживача из Србије и региона Балкана из поменутих области  Институт је наставио рад у Доњем Милановцу.  Предавања шест  еминентних научника из ових области уз вежбе и пратећа краћа излагања неколико сарадника и самих студената, пратило је преко 50 полазника,  углавном из Европе.  

   Прва, од две радионице, JW2011  била је посвећена научном и хуманом наслеђу једног од највећих теоријских и математичких физичара друге половине 20. века - проф. др Јулијусу Весу  (Julius Wess, 1934 - 2007).  Учесници радионице, некадашњи докторанти,  сарадници и пријатељи професора Веса, су у својим предавањима истакли да је он    био један од оснивача SEENET-MTP Мреже, са канцеларијом у Нишу, те да  је  дао огроман допринос обнови истраживања и повратку физичара из бивше Југославије на међународну научну сцену.


   Професор др Горан Ђорђевић, извршни директор Мреже,  је посебно нагласио да је Вес кроз  иницијативу ‘’Научници у глобалној одговорности’’ током 2003. године обезбедио  увођење најмодерније Интранет мреже на Природно-математичком факултету у Нишу и Београду  и значајну модернизацију рачунарских центара и ‘’чворишта’’ на универзитетима у Београду и Нишу, а затим и у Новом Саду.

   У оквиру већ традиционалне Радионице “Физика честица од ТеV до Планкове скале” BW2011 значајан број водећих  светских научника   представио је  своје најновије резултате и правце истраживања њихових група, пре свега у области истраживања тамне материје, односно њеној улози у савременој астрофизици, космологији, физици елементарних честица, као и теоријској и математчкој физици генерално. У раду ове радионице учествовало  је око 60 истраживача из готово свих делова света.
 
   Округли   сто  под називом „Балкански форум”, на коме је расправљано о  досадашњој и будућој регионалној сарадњи SEENET-MTP Мреже и њених партнера у области науке и образовања, отворио је ректор Универзитета у Нишу проф. др Мирољуб Гроздановић.
2011_09-28_RektorSkalet-Institut
   Подршку Мрежи и њеним напорима да повеже научнике и промовише науку у  својим излагањима дали су између осталог представници UNESCO Office in Venice Марио Скалет, DAAD  др Френс Штекел, Француске амбасаде  Фредерик Реме и многи други.
StoeckelRemey
   Као пуноправни чланови   Мрежи су се прикључиле и институције из Молдавије и Албаније тако да је тренутно чини  19  научно-истраживачких институција и факултета из 10 земаља региона и преко 250 индивидуланих чланова и бројне партнерске институције широм света. За председника Мреже поново је изабран Раду Констатинеску из Румуније.  
2011_08_28_letnj_institut
   Балкански летњи институт 2011  у чијем раду је учествовало више од 200 учесника из тридесетак земаља,   организовали  су Природно-математички факултет Универзитета у Нишу и SEENET-MTP Мрежа и њена Канцеларија у Нишу, у сарадњи са ICTP (Интернационални центар за теоријску физику Трст, Италија), LMU&MPI (Универзитет Лудвиг Максимилијан и Институт Макс Планк, Минхен, Немачка), CPHT (Центар за теоријску физику политехничког универзитета, Париз-Палисо, Француска) и Физичким факултетом Универзитета у Крајови, уз подршку CERN (Женева, Швајцарска), UNESCO Venice Office (Венеција, Италија), DAAD (Немачка агенцјиа за академску размену, Бон, Немачка), CEI (Централно европска Иницјатива, Трст, Италија), EPS (Европско физичко друштво), EFS (Европска научна фондација), Француска амбасаде у Београду и Министарства просвете и науке Републике Србије уз локалну  суорганизацију  Друштва физичара Ниша.