Jul
08
2011
ЧАСОПИС ФИЛОМАТ НА JCR TOMPHSON ЛИСТИ ПДФ Штампа Ел. пошта

    Часопис “FILOMAT” (Faculty of Sciences and Mathematicks Universitiy of Nis) Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу,  доспео је на чувену Томсонову листу JCR листу (Tomphson Journal Citation Reports) са почетним фактором утицаја (Impact Factors) 0.101.Ово је први часопис Универзитета у Нишу који се нашао на овој значајној листи. На њој  се тренутно налази око 500 часописа из математике и примењене математике из целог света,  а “ФИЛОМАТ” је заједно sa Applicable  Analysis and Discrete Mathematics (Електротехнички факултет, Београд) једини из области математичких наука из Србије. Напоменимо да се на JCR листи налази укупно 18 часописа из Србије.
Filomat    Пласман на светску JCR листу  је веома значајан за даљи развој часописа и математике на Универyитету у Нишу и сугурно ће привући још већи број аутора из земље и иностранства да својим квалитетним радовима даље повећају његов "impact factor". Овај значај произилази из чињенице да се при избору у виша  академска звања, конкурисање за учешће на научним пројектима и пријавама докторских дисертација,  првенствено бодују радови који су објављени у часописима који се налазе на JCR листи. Ова правила се примењују у већини земаља у свету.
    Часопис ПМФ-а “ФИЛОМАТ” са професорима   др Владимиром  Ракочевићем  и др Драганом  С. Ђорђевићем на челу уређивачког колегијума,  издаје четири свеске годишње  и у њему је и раније био заступљен велики број иностраних аутора.  Улазак на Томсонову JCR листу већ је резултирао великим бројем пријављених радова, тако да је већ у припреми и први број за 2012. годину.