Jul
07
2011
ЧУВЕНИ ЋЕЛИЈСКИ БИОЛОГ- ГОСТУЈУЋИ ПРОФЕСОР УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ ПДФ Штампа Ел. пошта

2011_07_06_prof_Kirsted

   Један од водећих светских ћелијских биолога проф. др Ханс Кирстед  (Hans Keirstead)    из  Истраживачког центра за матичне ћелије „Рив  - Ирвајн" (Reeve-Irvine Research Center) и  Сју и Бил Гросман  (Sue and Bill Gross Stem Cell Research Center),   при Медицинском факултету Универзитета Калифорније  (Ирвајн, Калифорнија, САД)  изабран је у звање гостујућег професора на Медицинском факултету Унивезитета у Нишу. Тим поводом  угледног  ћелијског  биолога примили су проректори Универзитета у Нишу  проф. др  Весна Лопичић и проф. др Слободан Антић. Они су разговарали о значају размене искустава везаних за наставу, као и за истраживање у области матичних ћелија човека и, у перспективи, њиховој употреби у изучавању централног нервног система човека.  Професор Кирстед је   изразио спремност да финсира усавршавање кандидата са Медицинског факултета  Универзитета  у Нишу,   у САД. 


2011_07_06_prof_Kirsted_1
   Проф. др Ханс Кирстед је један од оснивача светски признатог Истраживачког Центра за матичне ћелије «Рив- Ирвајн - Сју и Бил Гросман». Он је  са својим научним тимом  стекао  светску славу пронашавши методу којом се од ембрионских матичних ћелија могу да добијају ћелије нервног система и тренутно руководи клиничким испитивањима у којима се оне употребљавају са циљем лечења повреда и обољења кичмене мождине. Ова испитивања су започета уз званично одобрење од Федералне Администрације за лекове САД. Проф. др Ханс Кирстед је професор на предмету Анатомија и неуробиологија Истраживачког Центра Рив-Ирвајн, као и на предмету Неурохирургија Медицинског факултета Универзитета Калифорније у Ирвајну.

2011_07_06_prof_Kirsted_2
     У пратњи професора Кирстеда била су и два члана његовог  тима, и сами високо реномирани научници на пољу ћелијске биологије, др Александра Јовановић Пул и др Крис Еирис. Професор је током посете Универзитету разменио искуства и са Драганом Родић оснивачем и председницом  истоименог удружења за особе са инвалидитетом, запосленом на Универзитету у Нишу.