Jun
16
2011
ОБЕЛЕЖЕНА 46. ГОДИШЊИЦА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ ПДФ Штампа Ел. пошта

Свечаном седницом,  којој је присуствовао низ угледних гостију из града, земље и иностранства, Универзитет у Нишу је обележио 46 година од свог оснивања.
 15_06_2011_Dan_Univerziteta15_06_2011_Dan_Univerziteta_1Излажући реферат о раду и плановима високошколске институције на чијем се челу налази,  ректор проф. др Мирољуб Гроздановић је рекао да је Универзитет у Нишу, захваљујући доброј презентацији и валоризизацији квалитета, предности и потенцијала које има, постигао значајан скок на ранг листи европских универзитета. Ректор  је изразио наду да ова високошколска институција, уз добру развојну стратегију, у наредним годинама може да оствари своју пуну афирмацију и постане препознатљива у свету по својим достигнућима и високорангираним дипломама.

Ректор Гроздановић је посебно поздравио чланове Алумни центра Универзитета у Нишу и све бивше студенте који су својим успесима у свету и земљи допринели афирмацији универзитета са ког потичу.

На обележавању 46 година постојања и рада Универзитета у Нишу председник Савета Универзитета у Нишу проф. др Драган Јанковић са ректором Гроздановићемм и председником Студентског парламента Милошем Нешићем доделио је признања најбољим дипломираним студанатима Универзитета и факултета.

Повеље је добио најбољи студент са сваког од 13 факултета а петоро од њих, као најбољи дипломирани студенти Универзитета у Нишу по групацијама наука, добило је и сребрни знак.

Списак награђених


У име студентске елите Универзитета у Нишу обратио се најбољи студент Машинског факултета Никола Нешић.

15_06_2011_Dan_Univerziteta_studentiСвечаном обележавању годишњице присуствовали су сви ректори идржавних универзитета у Србији, Призренске богословије, ректори и проректори универзитета у Бањој Луци , Бугарској, Макединији, Румунији и Шпанији, амбасадор Грчке, представници Министарства просвете и науке, САНУ и Матице српске, Града и Градских општина, Нишавског и Пиротског  округа, Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе Ниш, декани факултета и представници Савета и Сената и досадашњи ректори Универзитета у Нишу, управници Центра САНУ и Универзитета у НИшу, Универзитетске библиотеке "Никола Тесла", Центра за црквене студије, Центра за таленте, као и других организационих јединица Универзитета, пословни партнери, пријатељи и угледни чланови јавног живота Ниша и државе.

Поводом обележавања дана Универзитета одржан је низ пратећих манифестација. Међу најзначајније спадају:

  • Састанак Алумнија Унивезитета у Нишу којем су присуствовали свршени студенти ове високошколске институције, сада  угледни стручњаци у Европи и Северној Америци  и град, који  својим знањем,  ангажовањем и развијеном међународном сарадњом шире углед Универзитета са кога потичу и на којем раде. У част Дана Универзитета и почетка рада Алумни центра Универзитета у Нишу издата је и истоимена публикација са основним подацима о циљевима и задацима Центра и приступницом.

  • Ректорски савет КОНУС-а који је све ректоре  унивезитета у Србији окупио на најзначајнијој нишкој образовној институцији да расправљају о битним академским питањима.

  • Велики значај имао је округли сто на тему "Интеграција универзитета - актуелно стање и перспективе" на коме су о овој изуетно битној теми поред домаћих расправљали и  ректори универзитеа у окружењу, као и руководиоци ГОМЕС пројекта. Покретањем овако знчајне теме у Србији,   као јединој земљи  у региону која до сада није реализовала концепт интегрисаног универзитета,  Универзитет у Нишу је пружио покретачку снагу процесу који  наша земља мора да започне и оконча   у наредном  периоду.

  • Традиционални Свечани концет Академског хора Студентског културног центра Универзитета у  Нишу ,пружио је прави музички узитак свим посетиоцима. За то су се побринули диригенти др Сузана Костић, мр Зоран Станисављевић, Милена Миловановић, хорови којима су руководили и други учесници концерта.
     
  • Велику пажњу  изазвао је и концерт Симфонијског оркестра Факултета уметности који је припремила мр Милена Ињац, као  и друге пропратне манифестације.