May
12
2011
ВЕЧЕ ФИЗИКЕ НА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ ПДФ Штампа Ел. пошта

   Физика има будућност у Србији  што показују  изванредни резлтати које су ученици нишких основних и средњих школа постигли   на свим  нивоима републичких и међународних такмичења  у школској 2010/2011.  години, рекао је председник  Друштва физичара Ниша (ДФН), шеф Катедре за теоријску физику на Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу и извршни директор SEENET-MTP Мреже проф. др Горан Ђорђевић, приликом доделе награда најбољима.
 2011_05_12_Vece_fizike2  2011_05_12_Vece_fizike3    Друштво физичара Ниш,  Канцеларија SEENET-MTP Мреже математичкe и теоријскe физикe за југоисточну Европу Ниш у сарадњи са Департманом за физику  Природно-математичког факултета у Нишу на  манифестацији   Вече физике,  одржаној 12. маја на ПМФ-у, наградили су  150 истакнутих  младих  физичаре  из основних и средњих школа Нишавског округа. Поред  похвала и диплома,  тридесеторо најуспешнијих,  који су својим знањем,  између осталог,  изборили пласман за учешће  5. Српској  физичкој  Олимпијди,  42. Међународној  физичкој  олимпијаду на Тајланду и  8. Јуниорској  научној  олимпијади у  Јужној  Африци,  добили су на поклон и вредне књиге.
2011_05_12_Vece_fizike_Bogosavljevic   2011_05_12_Vece_fizike_Miciic   У циљу још боље популаризације физике, том приликом двојица младих физичара који су се усавршавали на универзитетима у Америци  где су стекли и докторате, иначе  научни сарадници Астрономске опсерваторије Београд  др Милан Богосављевић и др Мирослав Мићић  одржали су занимњива предавања на следеће теме:   „Астрономска станица Видојевица“  и   „Супер- масивне црне рупе“. Током Вечери физике успостављена је и видеоконфернција са др Миком Стором задуженом за развоиј људских ресурса у ЦЕРНУ (Mick Storr, CERN, HR Division (co-Chairman), Switzerland).  Професор Ђорђевић је са колегом  из Европске организације за нуклеарна истраживања разговарао о могућностима да млади нишки физичари посете ЦЕРН и програмима за едукацију наставника физике.
2011_05_12_Vece_fizike1
Најзначајније информације о Астрономској станици Видојевица и др Милану Богосављевићу можете погледати овде.

Најбитније податке о значају и будућности астрофизике у Србији и др Мирославу Мићићу можете погледати овде.

Разговор са проф. др Гораном Ђорђевићем о положају и значају  физике у Србији можете погледати овде.