Feb
28
2011
УНИВЕРЗИТЕТСКИ СТУДЕНТСКИ РАЗВОЈНИ ПРОЈЕКAT ПДФ Штампа Ел. пошта

   На Машинском факултету у Нишу, у сарадњи са Електронским , Економским, Факултетом заштите на раду и Технолошким факултетом  у Лесковцу Универзитета у Нишу и Регионалном привредном комором Ниш, свечано је започета реализација мултидисциплинарног Универзитетског студентског развојног пројекта: „Развој нових производа за потребе регионалне индустрије".
    У оквиру Пројеката 28 студената подељена у четири тима конкурентски ће радити на развоју два прототипа производа. Они, треба да ураде следеће фазе пријекта: испитивање стања технике и истраживање тржишта, дефинисање профила производа, дефинисање концепта производа, и да 24.06.2011. на завршној презентацији, представе комплетна техничка документација прототипа. коју може да подржи регионална индустрија с обзиром на свој технолошки ниво, рекао је руководилац пројекта шеф Катедре за машинске конструкције, развој и инжењеринг проф. др Војислав Милтеновић. Према његовим речима, од пројекта се очекују следећи кључни резултати: конструкционо технолошка документација за израду прототипа два нова производа, подизање конкурентности и проширење портфолиа производа регионалне индустрије и обучени кадрови који поседују знања о савременим системима, методама и процесима индустријског развоја производа. Што се циљева тиче, основни је пласман прототипа у производњу, док је други циљ Универзитетског студентског развојног пројекта пружање студентима специфичног облика учења усмереног на реализацију конкретних пројеката. То су специфична знања, између осталог, везана за социјалну компетенцију, креативни потенцијал, конкуренцију и сличне вештине на основу којих ће тимови и бити формирани.

2011_02_28_masinski_projekat2011_02_28_masinski_projekat1

   „Развој нових производа за потребе регионалне индустрије" је пројекат који иде у сусрет отварању научнотехнолошког парка и представља модел како у њему треба да се ради. Такође, он младим, талнетованим студентима али и  професорима који ће радити са њима, пружа шансу да своје научне пројекте коначно реализују у пракси, што се до сада ретко дешавало, рекао је ректор Универзитета у Нишу и вођа менаџмента пројекта који  чине декани свих факултета учесника у пројекту и предедник РПК Ниш,  проф др Мирољуб Гроздановић на свечаности поводом почетка реализације пројекта. Декан Машинског факултета проф. др Властимир Николић је рекао да је ово један од најзначајнијих од 23 пројекта у којима факултет учествује и да су у њега имплементирана исуства из сарадње са Карлсруе универзитетом.

   Изјаве ректора Универзитета у Нишу проф. др Мирољуба Гроздановића, декана Машинског факултета проф. др Бластимира Николића и руководиоца Пројекта проф. др Војислава Милтеновића можете погледати овде.